Může velké břicho za konec sexu? Nebo je to hormony? Vše o sexu v těhotenství

Může velké břicho za konec sexu? Nebo je to hormony? Vše o sexu v těhotenství
V partnerském životě je sex naprosto běžnou záležitostí. Jak je to s ním ale během těhotenství? Přináší riziko pro plod i samotnou matku, nebo je jeho provozování naprosto v pořádku? Tyto a další otázky se vám nyní pokusíme objasnit.

Pokud je průběh těhotenství bezproblémový, sex není překážkou

Protože je sex naprosto přirozenou věcí, podle lékařů by v těhotenství neměl přinést žádné problémy. A to v jakémkoliv stádiu těhotenství. Miminko je v děloze chráněno jak plodovou vodou, tak také silnými svaly dělohy. To, zda je při něm plod či matka bez jakéhokoliv ohrožení, je ale velmi individuální. Záleží především na průběhu těhotenství a na zdraví samotného plodu. Vždy je tak potřeba konzultace s gynekologem.

Samozřejmě záleží také na zdraví vašeho partnera. V případě těhotenství se rozhodně vyhněte pohlavnímu styku s mužem, kterému v poslední době byla diagnostikována nějaká ze sexuálně přenosných infekcí.

Gynekologové zpravidla nedoporučují pohlavní styk v případě, že došlo k předčasnému odtoku plodové vody, při jakémkoliv vaginálním krvácení, v případě, že hrozí odloučení placenty nebo u předčasných děložních kontrakcí či tvrdnutí dělohy. Pohlavní styk je pak zakázán i u těhotenství, kde je zvýšené riziko předčasného porodu nebo u matek, které mají psychický blok z pohlavního styku kvůli možnému ublížení plodu dítěte.

První trimestr je pro ženu velmi náročný, pak ale přijde změna

Pokud máte sex ze strany gynekologa a tedy i bezpečnosti plodu dítěte povolený, může se naskytnout problém ze strany ženy. Ta během těhotenství prochází nespočtem hormonálních změn. Výkyvy nálad i změny chuti na sex jsou tak na denním pořádku. Každý jsme jedinečný. A tak se i každá žena během těhotenství chová jinak. Některá žena má během těhotenství zvýšenou sexuální touhu, jiná naopak na sex nemusí mít chuť vůbec. Ze strany muže je tak potřeba obrnit se trpělivostí.

Zejména v prvním trimestru je žena často unavená a trpí nevolnostmi. Nejde tak pouze o velké těhotenské břicho, které by ovlivnilo chuť ženy na sex. Primárně se jedná právě o hormony. Můžou za to především hormony estrogen a progesteron, které zvyšují únavu a snižují chuť na sex. Ke změně ale dochází již v 10. týdnu těhotenství, kdy se hladina těchto hormonů začíná vyrovnávat. V druhém trimestru se ale již situace většinou zlepšuje. A tak se vám v tomto období může blýskat na lepší časy.

Během těhotenství nezanevřete na romantiku

Partnerský vztah je potřeba pěstovat. Ať chceme nebo ne, právě sex je důležitou součástí vztahu, kterou není radno podcenit. Žena by tak měla být i v době těhotenství pro muže atraktivní. Samozřejmě není vhodné ženu do pohlavního styku nutit. Pokud si ale žena pořídí pěkné spodní prádlo i v pokročilém stádiu těhotenství, může jí to přinést větší sebevědomí. Zapomínat by pak páry neměly ani na romantiku. Večeře, svíčky či romantická hudba můžou dopomoci k příjemně strávenému večeru.

Dopřejte si v těhotenství s partnerem romantické chvilky
Dopřejte si v těhotenství s partnerem romantické chvilky | Zdroj: illustrissima / Shutterstock

Během těhotenství si žena může sex užívat více než kdy jindy

Spousta párů se obává, že sexem může dojít k ohrožení plodu dítěte. K ničemu takovému by ale u těhotenství, které probíhá bez komplikací, dojít nemělo. Pokud vám lékař pohlavní styk nezakáže, není důvod, abyste si jej s radostí nemohli užívat. Je dokonce prokázáno, že těhotné ženy mohou sex během těhotenství prožívat intenzivněji. To je způsobeno větším prokrvením pohlavních orgánů. Během sexu pak od druhého trimestru těhotenství může docházet k úniku mléka z prsou ženy. To je způsobeno zvýšenou hladinou hormonů a zvýšenou sekrecí mléčných žláz, které mohou zapříčinit odtok mateřského mléka.

Některé polohy jsou kvůli většímu bříšku přijatelnější

Kvůli většímu břichu ženy pravděpodobně budeme muset vybírat polohy, které oběma partnerům budou vyhovovat. Během těhotenství se nedoporučuje poloha misionáře. Odborníci tuto polohu nedoporučují kvůli tomu, že se ženě při ležení na zádech může prudce snížit krevní tlak. Oblíbené jsou ale polohy z boku nebo zezadu. Pro některé muže je náročnější provádět pohlavní styk ve chvíli, kdy je žena v pokročilém stádiu těhotenství. Právě poloha zezadu nebo z boku jim tuto situaci ale velmi ulehčuje. Další vhodnou polohou je i pozice na koníčka.

 O sexu a chuti na něj musíte s partnerem mluvit

Ve vztahu je důležitá komunikace. U tématu sexu během těhotenství to platí dvojnásob. Muži s touto situací zpravidla nemají problém. Jsou to spíše ženy, kterým vadí jejich velké břicho. Často mají pocit, že nejsou vůbec přitažlivé a břicho je spíše antisexy. Právě proto je komunikace ve vztahu velmi důležitá.

Anální sex při těhotenství rozhodně není správnou cestou

Pokud se bojíte o zdraví nenarozeného miminka, variantou rozhodně není provozování análního sexu. Ten by sice nijak neměl ohrozit plod miminka, je zde ale riziko přenosu škodlivých bakterií z konečníku do pochvy. Obecně se dá říci, že anální sex není vhodný prakticky nikdy. Vždy totiž hrozí možnost infekce ze stolice. Ta je infekční a to znamená, že kdykoliv dochází k análnímu sexu, může dojít k přenosu bakterií, které mohou vyvolat různé infekční choroby.

Po porodu se vyplatí vydržet bez sexu celé šestinedělí

Důležitým tématem je také pohlavní styk po porodu. K tomu by mělo dojít až po šestinedělí. A to z jednoho prostého důvodu. Ženské tělo potřebuje po porodu čas na regeneraci. Pochva i děloha potřebují čas vrátit se do původního stavu. Některé páry se do sexuálního života navrací dříve než šest týdnů po porodu, jistota je ale jistota. Pokud totiž dojde k předčasnému pohlavnímu styku, může to například vyvolat vznik různých infekcí či bolestivý sex ze strany ženy.

Zdroje článku: