Sen o utopení

Sen o utopení
Vzdalující se hladina a volání hlubiny. Voda ve snech je univerzálním symbolem pro nevědomí a utonout v něm znamená ztratit se v područí primordiálních sil.

Sen o utopení je variací snu o vlastní smrti. Co ho od obecného typu snu odlišuje je však konkretizovaný způsobem, kterým v něm umíráme.

Symbolika utopení je natolik významná, že je záhodno tomuto snu věnovat speciální pozornost.

Abyssus abyssum invocat

Voda ve snech je univerzálním symbolem pro nevědomí a utonout v ní znamená ztratit se v područí primordiálních sil. Tyto síly mohou být zosobněny jak například jungiánským Stínem, ale mohou být i obecnějšího charakteru. Během snahy o sebeaktualizaci a sebepoznání se můžeme v niterním světě velmi jednoduše ztratit a symbolicky utonout.

Protipól k této výkladové rovině představuje absence sebepoznání, kdy důsledkem nevědomí o aspektech vlastní osoby jsme odsouzeni tomu navždy zůstat v područí těchto sil a klesnout ke dnu. Tyto síly a negativní tendence nad námi mohou zvítězit nejen našim vlastním přičiněním, ale i vlivem intenzivního traumatu, či prožitím krize (ať už psychosociální, zdravotní, nebo finanční).

Záchranný kruh

Cesta zpátky na povrch není jednoduchá, ale je možná.

Pokud jste prodělali krizi pravděpodobně ji pro vás nebude těžké identifikovat. Krize jako takové (viz. sen o zemětřesení) mají tendenci otřást náš svět do základů, což může vést k celkové dezintegraci osoby. Stejně jako v případě snahy rozklíčovat prožité trauma se nebojte obrátit na druhé. Pokud se zdráháte jít k odborníkovi najděte ve svém životě blízkou osobu, které se o tom můžete svěřit. Je-li vám i toto nepříjemné možností jsou on-line odborné poradny, linky důvěry, či zpověď, která byla Freudem samotným označena za předchůdce psychoanalýzy.

Je možné že krizi si nejprve potřebujete zmapovat sami, než o ní začnete hovořit s někým jiným. Vhodnou volbou je v tomto případě psaný deník a později audiodeník. Nejen, že vám poskytne nutnou ventilaci, ale pomůže vám se zakotvit zpátky na přítomnost.

Neprodělali jste-li krizi ani trauma je sen pravděpodobně náznakem přílišného času, který trávíte s vlastními démony. Ideální je opět léčba komunikací, případně externalizace těchto tendencí pomocí koníčku, který je definován řešením problémů. Rébusy, sudoku, ale i puzzle vám pomohou více, než byste si mysleli.