Maminka a kariéra: Jak skloubit rodinný život s profesním růstem? Nesnažte se o dokonalost a stanovte si priority

Maminka a kariéra: Jak skloubit rodinný život s profesním růstem? Nesnažte se o dokonalost a stanovte si priority
Kdo by nechtěl mít skvělou kariéru a zároveň fungující a spokojenou rodinu. Skloubit tyto dvě oblasti je však někdy těžší, než se zdá.

Mnoho žen stojí v jisté části svého života před otázkou, zda upřednostnit svoji kariéru, či rodinu. Úspěšné skloubení těchto dvou světů totiž mnohdy vypadá jako nadlidský úkol. Naštěstí to není až tak docela pravda. Musíte se však naučit upřednostňovat, říct si o pomoc a nezapomínat ani sama na sebe.

Čím delší je mateřská, tím je návrat do práce těžší

Můžeme se snažit uchlácholit líbivými frázemi a slogany, leč pravda je taková, že v životě je vždy něco za něco. Co se týče kariéry a mateřství, ani tato oblast bohužel není výjimkou. Z výzkumů vyplývá, že čím delší dobu strávíte mimo pracovní prostředí, tím je návrat těžší. Vědci tvrdí, že pokud trvá mateřská dovolená déle než dva roky, hrozí skutečně velký kariérní propad. Vědci jedním dechem dodávají, že následná  „míra omezení kariérního postupu žen přímo souvisí se školním věkem závislých dětí: čím mladší dítě, tím větší škodlivý dopad“.  

Z toho logicky vyplývá, že větší šanci na skloubení práce a kariéry mají ty ženy, které z pracovního soukolí zcela nevypadnou, a pokud ano, tak ne na příliš dlouhou dobu. Velmi pomůže i blízkost širší rodiny a jejich ochota zapojit se do péče o děti například v případě jejich nemoci nebo hlídání v období prázdnin. Tím se omezí riziko častých pracovních absencí hned po návratu do zaměstnání a samozřejmě i stres s tím spojený.

vv
Nenahraditelní jsou prarodiče, kteří mohou pomoci s péčí o dítě | Zdroj: Svitlana Hulko / Shutterstock

Jak skloubit práci a mateřství

Předpokládejme, že jste úspěšně zvládli přechod z mateřské zpět do práce. Děti jsou bezpečně ve školách a školkách a vy jste v práci, kde máte možnost kariérního růstu, navíc v takové, která vás naplňuje a baví. Protože si chcete udržet práci i fungující spokojenou rodinu, můžete stát před otázkou, jak vlastně všechny tyto své role zvládnout. Experti ze Zdravotnického centra Univerzity v Rochesteru sdíleli několik užitečných tipů, jak práci a rodinu skloubit:

  • Nesnažte se o dokonalost: Zapomeňte na svou představu o dokonalých superženách. Neexistují, takže ani vy se nesnažte tomuto nesmyslnému ideálu vyrovnat. A nezapomínejte, že nejste na všechno sama a nestyďte si říci o pomoc.

  • Stanovte si priority: Sepište si seznam nejdůležitějších pracovních a domácích úkolů a plňte je v pořadí podle neodkladnosti.

  • Stanovte si hranice: Naučte se říkat ne. Když už je váš seznam úkolů plný, řekněte ne dalším projektům, a to jak v práci, tak i doma. Neslibujte, že ušijete kostýmy na školní besídku, když víte, že už tak máte práce nad hlavu. Zdvořile odmítněte kolegovu žádost o pomoc s projektem, když jen tak tak stíháte ten vlastní. 

  • Zůstaňte pozitivní: Nestresujte se množstvím úkolů, které před vámi leží. Soustřeďte se plně jen na jeden úkol, ten dokončete a pak se přesuňte k dalšímu. Když se budete zbytečně stresovat, nijak si nepomůžete, navíc se zhorší i vaše soustředění a výkonnost.

  • Nezapomínejte sama na sebe: Při velkém pracovním i rodinném vytížení je občas snadné zapomenout sama na sebe a své potřeby. Pokud se však zcela rozdáte, nakonec nebudete mít už z čeho brát. Naplánujte si každý týden v kalendáři čas jen pro sebe, meditujte, tančete, zajděte si s kamarádkou na kávu nebo zaplavat, zkrátka dělejte to, co vám pomůže dobít baterky. Zároveň nezapomínejte na péči o svou fyzickou schránku a dostatečně pijte, zdravě se stravujte a alespoň trochu cvičte.

  • Doma upřednostňujte vztah před procesem: Opravdu nemusíte mít byt jako ze škatulky a všechny ponožky spárované. Nádobí může počkat do rána, děti a partner ne. Když je o víkendu hezky, netravte ho úklidem, vyrazte s rodinou na výlet. Večer si zahrajte nějakou hru, nádobí z myčky můžete skutečně vyndat i zítra.

 

Nebojte se rodiny a mateřství

To, že pracujete a zároveň vychováváte děti, vás může občas dostat pod tlak, zvlášť pokud se domníváte, že jedno či druhé šidíte. Je to však jen o úhlu pohledu. Jak to totiž krásně shrnula v článku pro Harvard Business Review Danna Greenberg, práci a rodinu nemusíte vnímat jen jako houpačku, kdy jedno je nahoře a druhé dole. „Práce a rodina mohou být a často jsou vzájemně prospěšné. Stát se rodičem může lidem pomoci lépe si uvědomit sebe sama, být empatičtější a rozvíjet nové dovednosti a vztahy, které jim pomohou prospívat v práci a stát se úspěšnějšími vedoucími pracovníky.“ A totéž funguje i naopak, pokud máte práci, která vás baví a naplňuje, odráží se to i na vašem duševním rozpoložení, ze kterého pak čerpá celá rodina.