Jak zvýšit své šance k otěhotnění

Jak zvýšit své šance k otěhotnění
Poté, co se rozhodnou mít dítě, se mnoho žen pokusí udělat vše pro to, aby počaly během dalšího cyklu. Je však důležité si uvědomit, že otěhotnění může nějakou dobu trvat. Zdravá třicetiletá žena má každý měsíc jen 20% šanci na otěhotnění. Je normální, že to trvá několik měsíců nebo déle. Pokud se snažíte otěhotnět, můžete podniknout několik kroků, jak zvýšit své šance k otěhotnění.

Správné načasování

Nejlepší způsob, jak zvýšit pravděpodobnost, že rychle otěhotníte, je zajistit, abyste měli sex ve správný čas svého cyklu. Pokud máte pravidelné cykly, budete ovulovat přibližně dva týdny před menstruací. Pokud máte nepravidelné cykly, může být trochu obtížnější předvídat, kdy budete ovulovat. Existuje řada technik, které můžete použít k přesnějšímu určení vaší ovulace.

  • Ovulační testy – tyto testy jsou podobné těhotenskému testu s močí. Na testovací proužky budete močit každé ráno, počínaje několik dní, než si myslíte, že budete mít ovulaci.
  • Bazální tělesná teplota – Měřením bazální tělesné teploty každé ráno před vstáváním z postele budete pravděpodobně schopni detekovat nejprve velmi mírný pokles, a poté velmi mírný nárůst teploty po dobu tří rán za sebou. To může být signál, že oulujete.
  • Folikulární monitorování – Pokud máte potíže se sledováním ovulace pomocí výše uvedených metod, můžete si o svých možnostech promluvit se svým lékařem. Někteří lékaři vás budou sledovat pravidelnými testy krevních hormonů a ultrazvukem vaječníků.

Zdravé tělo, zdravé těhotenství

Než se pokusíte otěhotnět, měla byste se snažit být co nejzdravější. Je totiž dobré provést změny v životním stylu, pokud se snažíte otěhotnět.

Co můžete udělat?

  • dostat se na zdravou váhu zlepšením stravovacích a pohybových návyků,
  • přestat pít alkohol a přestat kouřit,
  • omezit kofein na méně než 200 mg denně.

Měly byste také začít užívat prenatální vitaminy s minimálně 400 mikrogramy kyseliny listové každý den, jakmile se rozhodnete, že chcete otěhotnět. To snižuje riziko určitých vrozených vad.

Naházejte flintu do žita, pokud neotěhotníte ihned. Je to totiž opravdu hodně nepravděpodobné, že se vám to povede na první pokus.