Jak připravíte netradiční cuketovou bábovku s aloe vera?
Foto: Kaca Skokanova / Shutterstock

Jak připravíte netradiční cuketovou bábovku s aloe vera?

V období cuket se každá hospodyňka proměňuje v kouzelnici. Šetří nejen domácí rozpočet, nýbrž činí své běžné recepty zdravějšími. Cukety mají neutrální chuť a díky tomu je lze přidat prakticky kamkoliv. Vzniknout z nich může i cuketová bábovka!

Jakmile začne cuketová sezóna, hraje cuketa v kuchyni hlavní roli

Jakmile začnou dozrávat cukety, na internetu se začnou rojit nápady na jejich zpracování. Cuketa má spoustu cenných vitamínů a minerálů. Upravit lze všemi možnými způsoby. Pokud vašim dětem či manželovi vaše cuketová úroda nevoní, nevadí! Cuketu jim můžete do jídla tajně propašovat v bábovkovém těstě!

Má to hned celou řadu výhod. Vy zužitkujete úrodu, oni si na cuketové bábovce pochutnají, aniž by vás z něčeho podezírali. Pokud to ale s cuketou opravdu přeháníte a vaši členové rodiny jsou až krajně podezíraví, nezbývá než od cuketového těsta odvést pozornost ještě něčím – v našem případě to bude šťáva z aloe vera! Pro to, aby vám cuketová bábovka provoněla domov, potřebujete následující ingredience.

Na těsto si připravte:

  • 2 středně velké cukety
  • 500 g mouky
  • 310 g rozpuštěného másla
  • 225 g cukru
  • 6 vajec
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 75 ml šťávy z aloe vera

Na polevu potřebujete:

  • 150 g zakysané smetany
  • 3 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 40 g moučkového cukru

Než se do cuketového zázraku pustíte, rozehřejte si troubu na teplotu 170 °C, abyste těsto ve formě už ničím nezdržovali.

Bábovkové těsto toho ukryje hodně, třeba i dvě cukety

Cukety omyjte, oloupejte a na struhadle nastrouhejte. Nastrouhanou cuketu na krátkou dobu hoďte do vařící vody a poté vyjměte. Cuketa tímto krásně změkne a s těstem hezky splyne. Smíchejte mouku s vanilkovým práškem a kypřícím práškem. V další míse mixérem rozmíchejte cukr s rozpuštěným máslem do nadýchané pěny.

Postupně přidávejte vejce a špetku soli. Ve finále do těsta střídavě přidávejte mouku se šťávou z aloe vera. Nezapomeňte přidat strouhanou cuketu. Těsto promíchejte a naplňte jím bábovkovou formu. Tu si předtím dobře promažte a prosypejte.

Zdroj: akepong srichaichana / Shutterstock

Cuketová bábovka bude upečená za 50 minut

Pečte v troubě asi 50 minut. Mezitím krásně stihnete dodělat polevu. Tu vytvoříte smícháním citronové šťávy s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou. Cuketová bábovka je velmi svěží variantou, která zachutná úplně všem, uvidíte! Před nanesením polevy nechte bábovku vychladnout, ať se vám krém nerozteče.

 

Zdroj:

Autor: Ing. Natálie Tůmová
Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy