Třená bábovka – že jste ji ještě nezkusili?

Třená bábovka – že jste ji ještě nezkusili?
Chcete do Vaší domácí kuchařky nový recept? Toužíte po něčem lahodném k nedělní kávě či čaji? Taková třená bábovka, kterou už pekly naše babičky, se k tomuto účelu jednoduše hodí.

I když bábovka patří do tradiční české kuchyně, její původ můžeme sledovat v německy mluvících zemích, kde je známá pod názvem Gugelhupf. Proč se jí říká třená? Je to z toho důvodu, že má specifický postup, který umožní do bábovky nahnat spoustu vzduchu, který pak způsobí to, že bude bábovka krásně nadýchaná. Právě za pomoci tření jednotlivých ingrediencí můžeme do těsta vzduch jednoduše dostat.

bábovkou můžete čarovat a vytvořit její mramorovou verzi, kdy do jedné poloviny těsta dobře rozmícháte kakao, vznikne tak tmavší těsto. Do formy pak nejprve nalijeme těsto světlé a rovnou na něj těsto kakaové. Těsta již následně nemícháme a necháme kouzlit troubu. Po rozkrojení je bábovka nejen voňavá a nadýchaná, ale budete na ní moci i oči nechat.

Ingredience:

  • 350 g pšeničné polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 125 g oleje
  • 250 g minerální vody
  • 230 g cukru
  • 15 g kakaového prášku
  • 1 balíček prášku do pečení

Postup:

Do bábovkové formy vlijeme zhruba jednu lžíci oleje, který za pomoci metličky vetřeme do všech zákoutí bábovky. Přidáme 3 lžíce mouky a bábovku vysypeme, přebytečnou mouku můžeme vyklepat do dřezu. Troubu si předehřejeme na 160°C.

A teď, pokud máte robot s třecím nástavcem, přichází jeho čas. Pokud ne, postačí i Vaše vlastní ruce a jejich síla. Prvním krokem je utření másla až do té doby, než máslo zesvětlí svoji barvu a jeho množství se nepatrně zvětší.

Vejce si rozdělíme po miskách na bílky a žloutky. Žloutky rovnou zašleháme důkladně do másla. Prosátou mouku smíchanou s kakaem, postupně po malých částech vmícháme do másla, stejně tak pomalu přiléváme mléko a vždy novou ingredience poctivě zašleháme.

Zdroj: Li_Aba / Shutterstock

Z bílků vyšleháme krásný tuhý sníh a ten pak po malých částech přidáváme k hotovému těstu. Sníh vmícháme pomalu a snažíme se těsto spíš nadzvedávat a již nemíchat. Pečeme v předehřáté troubě přibližně jednu hodinu.

„Co takhle překvapit a udělat mini bábovičku pro každého člena rodiny?

Na trhu už jednoduše naleznete i mini bábovkové formy, většinou silikonové, které stačí naplnit, upéct a jednoduše vyklopit. Formu nemusíte vymazávat, těsto se vyloupne téměř samo. Mini bábovičky jsou perfektní v tom, že do nich můžete každému přidat ingredienci, kterou má rad. Někdo ocení rozinky, jiný kousky oříšků, kokos či kousky čokolády.“ 

 

Zdroj: