Problém s ucpaným záchodem lze snadno vyřešit: Připravte si prázdnou PET láhev

Problém s ucpaným záchodem lze snadno vyřešit: Připravte si prázdnou PET láhev
Může se to stát komukoli kdykoli. Ucpeme záchod. O to hůř, když se to stane v nočních hodinách a pomoc bude dostupná až ráno. Naštěstí existuje až směšně jednoduchý trik, jak tento problém vyřešit svépomocí.

Dbejte na celkovou bezpečnost

Myslete především na své zdraví a připravte si pomůcky, které jsou při této nehygienické činnosti zapotřebí.

V první řadě si nasaďte gumové rukavice. Chrání nejen před bakteriemi, ale také před dalšími choroboplodnými zárodky, které by vám mohly ublížit. Před nasazením zkontrolujte, zda jsou nepoškozené.

Vyvětrejte místnost. Bude se vám pracovat mnohem lépe. Výpary navíc mohou nepříznivě ovlivnit vaši schopnost volně dýchat.

Také se připravte na samotný úkon. Připravte si kbelík a suché hadry pro případ, že by se záchod během práce vylil. Vypněte přívod vody, aby nedošlo k dalšímu přítoku vody do záchoda. Následně vyndejte toaletní papír, pokud v záchodě plave, a je-li to možné, použijte jednorázový kelímek, abyste nějakou vodu vylili a snížili tak její hladinu.

Co budete potřebovat

Potřebujete jednu jedinou věc, a to starou PET láhev, ideálně o objemu 1,5l. Tuto láhev si předpřipravte. V první řadě ji vypláchněte, pokud jste v ní měli něco jiného než čistou vodu. Sundejte víčko a dno odřízněte nebo odstřihněte. V případě odstřihnutí pozor na ostrý konec, mohl by vás poranit.

Jak na to

Postup je velmi jednoduchý. Láhev vložte do odtokové trubky ostrou stranou napřed a pumpujte (svižně láhev vytahujte a dávejte zpět). Vytvoříte podtlak a nečistoty, které zanesly odtok, se vrátí zpět. Výsledkem je, že ucpaná voda začne opět odtékat. Problém vyřešen!

Ucpává se vám záchod příliš často?

Prevencí je nesplachovat do záchodu nic, co tam nemá co dělat. Nejlépe používejte záchod jen pro to, k čemu je primárně určen. Největším problémem jsou dámské hygienické pomůcky, které mají tendenci se nacucat vodou a způsobit v odtoku neplechu.

A pokud se váš záchod začíná ucpávat až podezřele často, obvykle po dokonání velké potřeby, přišel čas se se záchodem rozloučit a vyměnit ho za jiný. Může za to nedostatečný tah, což vyřešíte jedině koupí záchoda nového.

Pokud se záchod ucpává příliš často, možná je čas se s ním rozloučit
Pokud se záchod ucpává příliš často, možná je čas se s ním rozloučit | Zdroj: NewAfrica / Depositphotos

Jevy, které obvykle předcházejí ucpání záchodu

Existuje několik jevů, které vám napovídají, že v odtoku je něco špatně. Pokud si některého z nich všimnete, je dobré odtok vyčistit, než se jednoho dne dočkáte nemilého překvapení. Někdy je ale zapotřebí zavolat instalatéra, protože problém se nachází přímo v potrubí ve zdech.

Mezi nejčastější příčiny později ucpaného záchodu patří:

  • zvuky bublání, které vycházejí ze zdi (nutná pomoc odborníka)

  • pomalejší odtok vody po spláchnutí (nutná pomoc odborníka)

  • částečné ucpání záchoda, kdy je hladina vody vyšší než obvykle (zvládnete sami)

Tyto rady by měly vyřešit vaše problémy s toaletou. Nehledě na to, za jak velkého domácího kutila se považujete, na některé úkony jsou zapotřebí nástroje, které mají pouze instalatéři. Nicméně pokud se vám záchod ucpe jednou za čas, PET láhev bude plně dostačující.

Zdroje článku: