Jak připravíte o špetku zdravější bábovku z mandlové mouky?
Foto: Angela Kotsell / Shutterstock

Jak připravíte o špetku zdravější bábovku z mandlové mouky?

Myslíte si, že zdravý životní styl nejde s mlsáním dohromady? To se pletete. Do sladkých dezertů lze velice dobře zakomponovat zdravé ingredience a tím udělat dezert zdravější. Do bábovky můžete použít mandlovou mouku, která je přirozeně bezlepková.

Zajímavosti o mandlové mouce

Je mandlová mouka ve vaší kuchyni často používanou stálicí, nebo jste o ní ještě neslyšeli? Podle tohoto receptu můžete z mandlové mouky upéct o špetku zdravější bábovku. Čím se mandlová mouka vyznačuje? Mandlová mouka nabízí 100% obsah mandlí.

Jedná se o jemně mleté mandle, které jsou přirozeně bezlepkové. Bezlepkovost mandlové mouky využívají především celiaci a pak i ti, kteří se snaží žít bezlepkově.

Protože je mandlová mouka hodně tučná, rychle podléhá oxidaci, a proto ji uchovávejte nejlépe v lednici, tedy až po otevření.

Mandlová mouka obsahuje celou škálu výživných látek. Při pečení můžete mandlovou moukou nahradit tu mouku, kterou běžně používáte.

Mandlovou mouku však můžete přimíchat i ke klasické mouce v poměru 1:1. Rozhodnete-li se použít jen mandlovou mouku, vždy dbejte na to, abyste v receptu zvýšili množství kypřicího prášku nebo droždí. Mandlová mouka je těžší, a proto jí kynutí půjde hůře.

Jaké ingredience na bábovku z mandlové mouky potřebujete?

Připravte si:

  • 1 hrníček polohrubé mouky
  • 1 hrníček mandlové mouky
  • 4 středně velká vejce
  • tři čtvrtě hrníčku krystalového cukru
  • 1 hrníček změklého másla
  • 1 prášek do pečiva
  • dvě čajové lžičky jedlé sody
  • dvě čajové lžičky vanilkového extraktu
  • špetku soli

Na polevu potřebujete:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy
  • 2–4 polévkové lžíce horké vody
  • mleté mandle na posypání

Jak umíchat těsto?

Troubu si předehřejte na teplotu 180 °C a pečlivě vymažte formu.

Mandlovou moukou můžete nahradit pouze část klasické mouky v poměru 1:1.

V míse smíchejte polohrubou pšeničnou mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.

Do hladké pěny ušlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce a vanilkový extrakt. Do vzniklé směsi postupně zapracujte také směs mouky. To už proveďte hezky pomalu a ručně, čímž zajistíte nadýchanost těsta.

Zdroj: NIKCOA / Shutterstock

Těsto nalijte do bábovkové formy a pečte přibližně 55 minut. Po vytažení nechte bábovku vychladnout na mřížce a mezitím si připravte polevu. Citrónová poleva bábovku osvěží. Na přípravu není vůbec složitá. Stačí smíchat moučkový cukr s citrónovou šťávou a vodou. Vodu použijte dle hustoty polevy.

Citrónovou polevou seshora polijte bábovku a při rozmazávání polevy si pomozte kuchařskou špachtlí. Klidně ale můžete nechat polevu po vrcholcích bábovky volně stékat. Na ještě mokrou polevu nasypte drcené mandle. Přejeme dobrou chuť!

 

Zdroj:

Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy