Třená bábovka – jednoduchá na přípravu, přesto okouzlí chuťové buňky

Třená bábovka – jednoduchá na přípravu, přesto okouzlí chuťové buňky
Třená bábovka z másla není na přípravu o nic složitější než klasická olejová bábovka. Jediné, co vás může při její přípravě zdržet, je zapomenuté máslo v lednici. Tato třená bábovka vás potěší svou jednoduchou přípravou a výjimečnou chutí.

Bábovka je hotová jedna, dvě...

Máte chuť na něco sladkého, ale do složitých dezertů se vám pouštět nechce? Nevadí, upečte si bábovku. Dobře připravená třená bábovka potěší i náročnější mlsouny. Přitom na ni nepotřebujete žádný extra nákup. Mouka, cukr, máslo... To jsou věci, které běžně najdete ve své spíži. Co dalšího potřebujete?

Mouka, cukr, máslo..., Zdroj: itakdalee / Shutterstock

Na těsto si připravte:

  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 450 g mouky
  • 300 ml mléka
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový extrakt
  • špetku soli
  • cokoliv, co máte rádi

Třenou bábovku upečete za minimálního nepořádku

Do složitého pečení se často nepouštíte kvůli výslednému nepořádku v kuchyni? Jen klid. Třená bábovka vám nepořádek v kuchyni neudělá. Těsto na ni zvládnete umíchat za použití jen několika náčiní. Potřebovat budete minimálně dvě misky, vařečku a mixér. Jde se na to! Nezapomeňte si předehřát troubu na 170 °C.

V jedné misce smíchejte mouku s kypřicím práškem a se špetkou soli. Nechte stranou a vrhněte se na utření másla s cukrem. To vám nejlépe půjde za pomoci mixéru. Jakmile z másla a cukru vznikne hladká pěna, můžete směle přidat vejce (vmíchávejte po jednom), vanilkový extrakt a na závěr pomalu i směs mouky a mléko.

Neradi vymazáváte bábovkovou formu? V tom případě si pořiďte novou ze silikonu, která pečlivé vymazávání nepotřebuje.

Kouzlo třené bábovky je ukryto ve vaší fantazii

Aby bábovka nebyla nudně jednobarevná, oddělte asi jednu třetinu těsta a smíchejte ho s kakaem. V receptu na bábovku se fantazii meze nekladou. Naopak opravdové kouzlo třené bábovky spočívá ve vaší fantazii.

Proto se neřiďte striktně recepty a do bábovky si přidejte to, co na ní máte nejraději – rozinky, kousky čokolády, citrónovou kúru, kandované ovoce, oříšky... Do bábovkové formy nalijte nejprve základní bílé těsto, do kterého pak zakomponujte (jako malíř na své plátno) i těsto kakaové. Třená bábovka vyžaduje asi hodinový pobyt v troubě.

Co když bábovka nechce z formy vylézt?

Po upečení na bábovku nijak nespěchejte. Po vytažení z trouby ji nechte ve formě na mřížce alespoň 10 minut pozvolna chladnout. Teprve potom můžete bábovku vyklopit na připravený talíř. Jenže! Co když se bábovce z formy nechce?

Tip: Pokud se bábovce z formy nechce, použijte na ni starý trik našich babiček. Namočte utěrku a přehoďte ji přes bábovkovou formu. Po tomhle triku by měla bábovka vylézt z formy už dobrovolně.

Třená bábovka vás v kuchyni nezdrží, zato zdrží vaši rodinku pohromadě u stolu.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.rasamalaysia.com