Přesazování zeleniny: Nepříznivé efekty vypichování u jemných druhů zeleniny

Přesazování zeleniny: Nepříznivé efekty vypichování u jemných druhů zeleniny
Pěstování zeleniny v květináčích či klasických nebo zvýšených záhoncích předchází vždy příprava osiva nebo sazenic. Metoda setí se zpravidla volí podle podmínek a typu sázené zeleniny. V jakých případech je příprava sazenic nevhodná?

S jarním obdobím přichází také čas na setí zeleniny, jež je možno provádět buď přímo do země, nebo předpřípravou. Při setí přímo do země (ať už se jedná o větší květináč, nebo záhonky) bývají pro zeleninu velmi důležité odstupy, které zajišťují, že každá rostlina bude mít dostatek živin i prostoru, a tudíž kvalitní a veliké plody. Problém v tomto případě může nastat, pokud semeno na některých místech nevzejde, často se tak volí spíše výsev hromadný, který později vyžaduje rozsazení. Aby se předešlo nerovnoměrnému výnosu záhonku, řada pěstitelů volí metodu předsívání nebo zakořeňování do menších nádob, z nichž se pak sazeničky a sazenice oddělují a rozsazují do větších nádob či následně do záhonků. Proces oddělování sazenic se označuje jako „vypichování“ s ohledem na činnost, která je v tomto případě reálně prováděna.

Jak se postupuje u vypichování

Vypichování je metoda rozsazování drobných sazenic z jedné větší nádoby s hustým výsevem. Na začátku procesu se tak semena zeleniny, kterou budete pěstovat, podle pokynů ve velké dávce vysejí do větší nádoby a nechají se vzejít. K vypichování pak přistupujeme až ve chvíli, kdy mají rostlinky své druhé lístky (jedná se o první lístky rostlinky, jelikož první dvojlistí bývá zpravidla obal semena). Vypichování je velmi náročný proces, který vyžaduje trpělivost a přesnost. Během oddělování může dojít jen k minimálnímu poškození kořínku, jinak, hrozí, že se rostlinka dále neuchytí a odumře. V první fázi rostlinky přesazujeme většinou do dalších nádob, pokud je v plánu jejich umístění do záhonku, zpravidla se tak děje až ve formě sazenice. Pro přesazené rostlinky je nutné najít vhodné místo a zajistit jim dostatek vláhy, jejíž množství by mělo být optimální, aby zůstávaly vlhké, ale nezačaly uhnívat.

Jaké rostliny nejsou k vypichování vhodné

Obecně se vypichování, resp. předsazování realizuje u rostlin, které je vhodné sázet v chladnějších měsících a ve venkovním prostředí by vzešly s výrazným zpožděním, což by pro pěstitele znamenalo mnohem menší výnos. Standardně se takto sází rajčata nebo papriky, které jsou výrazně citlivé na teplo, pro posílení rostlin je však možné vypichovat také zeleninu, které nevadí chladnější venkovní prostředí, jako jsou saláty či luštěniny. U rostlin zeleniny je tak vypichování vhodné prakticky vždy, jelikož umožňuje začít s výsevem dříve a zajistit sazenicím podmínky, které potřebuje k větším výnosům. Tato metoda je nedoporučuje spíše pro některé typy okrasných květin, jejichž rostlinky jsou příliš tenké nebo citlivé na přesuny a změny prostředí. Při vypichování je však vždy důležité počkat na správný okamžik, tedy na chvíli, kdy jsou již rostlinky dostatečně silné na to, aby mohly být přeneseny do nové půdy, tedy dokud mají v původní nádobě dostatek živin a prostoru.

Zdroje článku: