Jak na vláčnou ořechovou bábovku s rozinkami?

Jak na vláčnou ořechovou bábovku s rozinkami?
Bábovka může šálit chutě celou řadou ingrediencí. Pokud nemáte náladu zrovna experimentovat, použijte do bábovky takové ingredience, se kterými budete mít zaručený úspěch – například ořechy a rozinky.

Bez čeho si nejde bábovku představit?

Snad kdekdo už zkusil více druhů bábovky, aby mohl později zhodnotit, jaké ingredience bábovce sluší nejvíce. Je to samozřejmě velmi individuální, přesto si troufáme tvrdit, že jen málokdo si bábovku umí představit bez ořechů a rozinek. Ke klasickým ingrediencím patří také kakao.

Rozinky přitom rozdělují milovníky bábovek na dva tábory. Jedni je milují, druzí je zatracují. Proto doporučujeme přizpůsobit náplň vaší bábovky dle chutí a preferencí vaší rodiny. Ono vydloubávat rozinky z těsta nemusí bavit úplně každého.

A kdo rozinky v bábovce miluje, ten je může milovat ještě více, po tom, co se budou namáčet v rumu. V tomhle směru můžete být připraveni, jelikož rozinky máčené v rumu mohou tvořit nedílný obsah vaší spíže. Připravte si sklenici s uzávěrem. Do ní nasypte rozinky a zalijte rumem.

Takhle můžete skladovat rozinky opravdu velmi dlouho. Pro jejich skvělou chuť však nehrozí, že by se vůbec kdy zkazily. Spíš je do sklenice s rumem budete muset opakovaně doplňovat.

Jaké ingredience potřebujete?

Připravte si:

  • 230 g másla v pokojové teplotě
  • kúru ze dvou pomerančů
  • 340 g třtinového cukru
  • 5 čajových lžiček strouhaného zázvoru
  • 4 čajové lžičky skořice
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 4 velká vejce v pokojové teplotě
  • 240 ml mléka
  • 420 g polohrubé mouky
  • 100 g mletých ořechů
  • 100 g rozinek máčených v rumu
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Jak na voňavé těsto?

Předehřejte si troubu na teplotu 180 °C a dobře vymažte formu. Předem si můžete namlít ořechy a z rumu vyndat rozinky. Potřebovat budete také kúru ze dvou pomerančů. Mouku smíchejte s kypřícím práškem, jedlou sodou, špetkou soli a se skořicí. Klidně do mouky můžete přisypat také mleté ořechy.

„Víte, že těsto lze ozvláštnit už jen přidáním pomerančové kúry, skořice a zázvoru?”

Do hladké pěny umíchejte máslo s cukrem, přidejte vejce, olej, vanilkový extrakt, mléko, pomerančovou kůru, skořici a zázvor. Do této směsi pomalu zapracujte také směs mouky a ořechů. Na závěr do těsta nezapomeňte přidat rozinky, které se předtím máčely v rumu.

Zdroj: Photoongraphy / Shutterstock

Těsto vlijte do formy a pečte 55 minut. Abyste pokračovali ve svátečním duchu, bábovku pocukrujte moučkovým cukrem, který smícháte se skořicí. Teď už jen zbývá svolat rodinku ke stolu... o to se však dříve postará úžasná vůně bábovky, která se bude linout po celém domě. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: