Jak připravíte mandlovou bábovku pro sváteční chvíle?

Jak připravíte mandlovou bábovku pro sváteční chvíle?
Na sváteční chvilky nemusíte jen čekat s kalendářem v ruce, vytvořit si je můžete každý den. Stačí k tomu taková maličkost, jakou je mandlová bábovka. V průběhu pečení provoní celý váš dům, po vychladnutí se vám rozplyne na jazyku.

Mandle v kuchyni, mandle do bábovky

Nedílnou součástí každé spižírny jsou i mandle, a to hlavně před Vánoci, kdy je jejich lahodná chuť využívaná do cukroví. Mandle mají výtečnou chuť a obsahují cenné látky. I když nepatří k nejlevnějším surovinám, většina sladkých dezertů se bez nich neobejde. Přidat je můžete i do bábovky na neděli. Mandlová bábovka okouzlí všechny vaše smysly. Mandle můžete přidat do bábovkového těsta, do náplně, stejně tak můžete mandlemi bábovku ozdobit.

Věděli jste, že z botanického hlediska se mandle k ořechům nezařazuje? Ačkoliv je řada uživatelů jako ořechy označuje, jedná se o jadérko ve slupce pecky. V kuchyni při pečení využijete sekané, mleté i blanšírované mandle. Využít můžete i oblíbený mandlový extrakt. Co jsou blanšírované mandle? Jsou to mandle zbavené kožovité slupky. Pokud nechcete, aby mandle obsahovala slupku, jednoduše ji na chvíli hoďte do vařící vody. Po vytažení půjde mandlovou slupku krásně stáhnout.

Co na mandlovou bábovku potřebujete?

Připravte si:

  • 1 hrníček změklého másla,
  • 2 hrníčky krupicového cukru,
  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky,
  • 4 velká vejce,
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku,
  • 2 čajové lžičky mandlového extraktu,
  • 2 čajové lžičky jedlé sody,
  • špetku soli,
  • půl hrníčku mletých mandlí,
  • 1 hrnek mléka.
Mandle z botanického hlediska nepatří k ořechům, Zdroj: Nataly Studio / Shutterstock

Jak připravit skvělé mandlové těsto?

Co dělá bábovkové těsto skvělým? Nejen správná technická stránka přípravy, nýbrž logicky i použité suroviny. Těsto bude tak výjimečné, jak výjimečné suroviny mu dopřejete. A co se mandlí týče, vybrali jste si naprosto správně! Mandle dodají těstu barvu, potřebnou vláčnost a mastnotu těsta, jemnou chuť a skvělou oříškovou vůni.

Tip: Místo mandlového extraktu můžete do bábovky přidat rum nebo silnou kávu.

Předehřejte si troubu na teplotu 180 °C a dobře vymažte formu. Předem si vytáhněte také máslo, aby do přípravy těsta stačilo změknout a stejně tak vytáhněte také vejce, která se ušlehají lépe, pokud budou mít pokojovou teplotu.

Z vaječných bílků vytvořte pevný sníh, ten zatím dejte stranou.

Do hladké pěny umíchejte změklé máslo s cukrem, přidejte vaječné žloutky, mléko a mandlový extrakt. Do této směsi přidejte také mouku, kterou jste předtím smíchali s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. Mouku s vaječnou směsí dokonale promíchejte. Až na úplný závěr do těsta přidejte také vaječný sníh.

Těsto nalijte do formy a pečte zhruba 50 minut. Po vytáhnutí z trouby můžete bábovku ozdobit cukrem, čokoládovou polevou nebo mandlovými lupínky.

 

Zdroje: