Jak upečete nejlepší perníkovou bábovku?

Jak upečete nejlepší perníkovou bábovku?
Všichni jistě znají perníkovou chaloupku, ale z perníku se dá dělat i bábovka. Je velmi lahodná, vláčná a voní úžasně perníkovým kořením. Oproti klasickému perníku není tak suchá a rozplývá se na jazyku.

Do bábovkové formy můžete dát jakékoliv těsto. Vyzkoušet bábovku tvarohovou, kefírovou s kandovaným ovocem nebo třeba perníkovou.

Jaké ingredience na perníkovou bábovku:

  • čtvrt hrnku oleje
  • 1 lžička kakaa
  • 1,5 hrnku mléka
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • prášek do perníku

Poleva:

  • 2 tabulky čokolády na vaření
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička másla
  • strouhaný kokos na ozdobu

Postup přípravy:

Výhodou u této bábovky je, že nemusíte šlehat sníh z vaječných bílků. Stačí jen smíchat uvedené ingredience a vypracovat těsto. Pakliže projdete těsto ručním šlehačem, naženete do něj trochu vzduchu a bábovka bude nadýchanější.

Těsto promíchejte a formu vymažte olejem, následně vysypejte moukou. U vysypávání formy moukou je vždycky lepší použít mouku polohrubou, protože ta se krásně rozprostře a nevytvoří slepené hrudky jako mouka hladká. Poté do formy vlijte těsto a můžete dát bábovku péct.

Perníkovou chuť zajistí v bábovce prášek do perníku, ve kterém je obsažena směs koření. Tu si však můžete připravit i sami dle vlastní chuti nebo použít obyčejný prášek do pečiva a přidat kupovanou směs, která vám vyhovuje.

Pečení perníkové bábovky

Perníková bábovka se peče v rozehřáté troubě na 150 °C přibližně 45 minut. Jestli je těsto upečené, poznáte podle toho, že zapíchnete doprostřed bábovky špejli. Když se těsto na špejli nelepí, je hotová. Bábovku opatrně vyjměte ze silikonové formy nebo vyklepněte z formy kovové.

Můžete ji po povrchu poprášit moučkovým cukrem, ale lepší je udělat si čokoládovou polevu.

Zdroj: New Africa / Shutterstock

Tabulky čokolády na vaření si rozlámejte na malé kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Té dosáhnete tak, že jen vložíte jeden hrneček do druhého hrnečku, ve kterém je voda, aby se vám čokoláda nepřichytila na přímém plamenu. Do čokolády, která se pozvolna rozpouští, zašlehejte 100 ml mléka a také lžičku másla. To je tam proto, aby se čokoládová poleva hezky leskla.

Polevu rozprostřete rovnoměrně po celé bábovce, tak, aby byla všude přikrytá. Perníková chuť s čokoládou to je to pravé v zimních sychravých dnech. Na povrch bábovky zalité čokoládou nasypejte strouhaný kokos, ještě než poleva zatuhne. Můžete použít také plátky mandlí, barevné zdobení, kousky pistácií, vlašský či lískových oříšků nebo třeba marcipánové kytičky.  

Aby se zachoval perníkový styl, je možné bábovku ještě přizdobit také polevou na perníky. Z vaječných bílků a cukru s kapkou citronové šťávy vytvoříte šlehačem hladkou polevu a tu pak můžete vložit do zdobícího sáčku, kterým uděláte na čokoládově hnědé polevě bílé proužky, kytičky nebo různé ozdoby.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.vareni.cz