Získejte bohatou úrodu okurek: 3 jednoduché tipy na šplhací pomůcky

Získejte bohatou úrodu okurek: 3 jednoduché tipy na šplhací pomůcky
Tajemstvím úspěšné sklizně okurek jsou šplhací podpěry, díky kterým rostliny zůstávají zdravé a lépe se o ně pečuje. Existují různé typy popínavých pomůcek, které se liší materiálem a tvarem a můžete si je. V dnešním článku si představíme tři nejlepší.

Keříčkové a popínavé okurky

Rostliny okurek mají dva různé způsoby růstu, a to keříčkový nebo popínavý. Ostatně podobně jako dýně. Popínavé okurky jsou větší, produkují více plodů po delší dobu, vyžadují oporu v podobě mříže a zaberou méně prostoru svým vertikálním růstem. Naproti tomu keříčkové odrůdy okurek jsou kompaktní, plodí menší množství zeleniny na rostlinu a nevyžadují oporu. Jsou ideální pro pěstování na poli, v řádcích, nádobách nebo na vyvýšených záhonech, je však třeba dodržovat větší rozestupy. V dnešním článku se nicméně budeme věnovat hlavně nejlepším způsobům, jak pro popínavé okurky vytvořit oporu.

Nejlepší místo pro pěstování okurek

Pokud jsou rostliny okurek zdravé, tak se můžete těšit na velkou úrodu, proto hledejte místo, které poskytuje ideální podmínky pro pěstování. Okurky jsou teplomilná zelenina a potřebují alespoň šest až osm hodin slunce denně. Ocení také bohatou půdu. Před své záhony před výsadbou můžete položit několik centimetrů kompostu nebo dobře shnilého hnoje. Pro další podporu zdravého růstu můžete použít také organické hnojivo pro zeleninu s pomalým uvolňováním.

Dřevěné mříže na okurky

Dřevěná mříž, ať už je to součást stávajícího plotu nebo samostatná část připevněná ke dvěma sloupkům, představuje velice vhodnou oporu pro pěstování okurek. Mříže lze také instalovat podél vnějších stěn, aby poskytly plochu pro šplhání popínavé okurky. Mřížové stěny také vytvářejí soukromí a zároveň poskytují vynikající plochu pro pěstování.

Pokud jsou okurky zdravé, můžete se těšit na velkou úrodu
Pokud jsou okurky zdravé, můžete se těšit na velkou úrodu | Zdroj: alicjane / Depositphotos

Oblouková mříž

Maximalizujte prostor na zahradě a vytvořte krásný zahradní prvek instalací obloukové mříže do země nebo mezi dva květináče. Velká oblouková mříž vytváří vkusný vstup do zeleninové zahrady, nebo se rozhodněte pro obloukovou mříž nad květináčem. Patří mezi dražší varianty, ale je dostatečně dlouhotrvající a pevná, aby udržela i těžší popínavé plodiny, jako jsou kromě okurek například melouny a dýně.

Rámová mříž ve tvaru písmene A

Mříže ve tvaru písmene A mají tvar žebříku a poskytují dvě pěstební plochy pro podporu růstu okurek. Ve skutečnosti můžete jako mříž použít starý žebřík, ale dekorativnější je postavit mříž ve tvaru písmene A z masivního nabarveného dřeva, silných větví nebo bambusových prutů. Stejný stavební materiál můžete použít i na příčné podpěry, nebo místo nich použít pletivo, desky či provázek, záleží na vašem rozpočtu. Mříže ve tvaru písmene A lze stavět v dlouhých řadách nebo jako samostatné konstrukce.

Kdy byste měli opory pro popínavé okurky postavit?

V ideálním případě byste měli popínavé opory postavit v blízkosti sazenic okurek ihned po výsadbě, aby se na ně rostliny mohly od začátku orientovat. Výška popínavých opor závisí na druhu okurky, ale měla by být alespoň jeden metr. Dbejte na to, aby byly mříže dostatečně vysoké, aby měly rostliny dostatek prostoru pro rozrůstání a růst.

Okurky patří neodmyslitelně k létu a na zahrádku. Jejich křupavé a šťavnaté plody jsou skvělé do osvěžujících letních salátů, sendvičů, nápojů, dipů a mnoho dalšího. Celkově věříme, že jste si čtení tohoto článku užili a snad jste se i něco nového naučili. Přejeme vám bohatou úrodu okurek v nadcházející sezóně.