Hrníčková bábovka s vaječným likérem. Dobrou chuť

Hrníčková bábovka s vaječným likérem. Dobrou chuť
Pomalu se nám láme podzim a co nevidět nás čekají Vánoce. A co lepšího si během adventní atmosféry dopřát než bábovku s vaječným likérem.

Mléko nebo smetana, vejce, cukr, koření a příměs něčeho ostřejšího je kombinace ingrediencí, kterou známe úplně všichni. Takový je vaječný likér, ajrkoňak nebo vaječňák. Díky své jemně žluté barvě v cizině získal označení eggnog, rompope a koquito. 

Tento lahodný likér s příjemnou viskozitou vyvolává v každém z nás nějakou vzpomínku.

Většina z nás vzpomíná na dětství, kdy jsme tento likér potají usrkávali u babičky, někomu tento likér připomíná Vánoce a někdo ho řadí do velikonočního menu. Najdou se ale i tací, kteří likér používají jako doplněk při pečení.

A dokonalým příkladem může být i tato skvělá hrníčková bábovka, kterou zvládne upéct skutečně každý. Bábovka je skutečně nenáročná a odvděčí se nám skvělou chutí. Pojďme si ji tedy upéct spolu. Potřebujeme na ní jen pár ingrediencí.

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 0,5 hrnku oleje
  • 0,5 hrnku vaječného likéru (záleží ale na vaší chuti)
  • 0,5 balíčku kypřícího prášku
  • 5 ks vajec

Postup přípravy:

Už máte zavázanou zástěru? Tak vzhůru do pečení! Nejprve si připravíme troubu, kterou zahřejeme na 150°C. Zahřátá trouba se dá považovat za úplný základ všeho pečení, jelikož nám pak těsto zbytečně neschne a netvoří neplechu, ale rovnou ho můžeme dát péct.

Do prázdné misky si prosejeme přes síto dva hrnky hladké mouky. Proč prosévat mouku? Mouku přesévali už naši babičky a prababičky, jelikož se do mouky nepřidávala žádná protihrudkovací aditiva. Důležitou součástí pečení bylo přesátí mouky, aby se lidé zbavili hrudek.

I přesto, že dnes mouky tato aditiva obsahují, na obalech některých druhů mouky přeci jen najdeme doporučení, abychom mouku přeseli. Přesátá mouka nám pak slíbí lehké a vzdušené pečivo. Nejen ale to. Prosátou mouku je pak snadnější vmíchávat do pěny.

Už máte zavázanou zástěru? Tak vzhůru do pečení! Zdroj: July photographer / Shutterstock

Do takto připravené mouky nasypeme půlku balíčku kypřícího prášku. Ve druhé misce si připravíme vejce, nejprve ale oddělíme vejce od bílků. Bílky si uschováme na později. Do vajec ještě přidáme moučkový cukr a půl hrnku oleje. Až poté začneme všechny suroviny pomalu šlehat. Když nám začne vznikat pěna, přilijeme i vaječný koňak a šleháme tak dlouho, dokud pěna není krásně ušlehaná. 

Do ušlehané pěny pozvolna sypeme mouku s práškem do pečiva. Mouku musíme sypat postupně, abychom těsto skutečně pečlivě rozmíchali a nevytvořilo nám hrudky.

Ve třetí nádobě si vyšleháme sníh. Je důležité mít perfektně umyté metly, aby se nám sníh v pořádku vyšlehal. Bílky nejprve šleháme na malý počet otáček, a poté pozvolna počet otáček zvyšujeme. K urychlení procesu tvoření sněhu nám pomůže cukr.  Dokonale vyšlehaný sníh pomalu přidáváme do těsta, které jsme si poctivě umíchali. Sníh vmícháme opatrně, což předejde zdrcnutí těsta.

To poté vylijeme do pečící formy a dáme péct na zhruba 50 minut. Před vytažením špejlí zkontrolujeme, zda je bábovka dostatečně propečená a až poté bábovku z trouby vytáhneme. Tu z formy vyklepneme na talíř a necháme vychladnout. Můžeme pocukrovat nebo polít čokoládou a servírovat. 

Dobrou chuť!

 

Zdroj: