Jak připravíte výbornou oříškovou bábovku s marcipánem?

Jak připravíte výbornou oříškovou bábovku s marcipánem?
Dnešní bábovka bude opravdu luxusní a obzvláště potěší detailisty a milovníky marcipánu. Chuťově i vzhledově pozornost přitahující ořechová bábovka nadchne nejen chuťové buňky, ale i estetické cítění všech konzumentů.

Popusťte uzdu fantazie

Kromě klasických surovin využijeme vlašské ořechy, rum a marcipán. Výjimečnost vlašských ořechů snad netřeba zdůrazňovat. Jsou velmi výživné, mají antioxidační účinek, obsahují omega-3 tuky. Snižují riziko zánětů, srdečních onemocnění, díky obsahu vlákniny působí příznivě na střevní mikroflóru či podporují mozkovou činnost.

Rum v prvé řadě poslouží jako ochucovadlo, které zajistí lahodnou vůni i chuť vaší bábovky. Navíc rum uvolňuje z dalších ingrediencí složky chuti, které jinak zůstanou skryté. A marcipán vám umožní kreativně bábovku nazdobit a dodat ji originální, a přitom chutné prvky, což ocení i dětští strávníci. Dnešní recept vychází z webu eatsmarter.de, a i když je na přípravu poněkud složitější, výsledek vás odmění.

Na těsto budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 225 g cukru
  • 200 g mouky
  • 100 g másla
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • ½ balíčku prášku na pečení
  • ½ lžičky skořice
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 50 ml mléka
  • Na ozdobu budete potřebovat:
  • 125 g moučkového cukru
  • 80 g marcipánové pasty
  • červené a zelené potravinářské barvivo
  • Příprava těsta, polevy a ozdob

Oddělte bílky od žloutků.  Šlehejte bílky, postupně vsypejte asi třetinu cukru a pokračujte ve šlehání, dokud není sníh tuhý. Rozpusťte máslo a nechte vychladnout. Žloutky ušlehejte se zbylým cukrem do pěny, poté pomalu vlévejte máslo a šlehejte, dokud směs není lehce napěněná.

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a společně s ořechy, rumem a mlékem vmíchejte do pěny. Nakonec opatrně přidejte sníh z bílků, aby se vám nesrazil. Těsto vložte do vymazané formy vysypané moukou, uhlaďte a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 1 hodinu. Vyjměte z trouby, opatrně vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Na ozdobu uhněťte dvě třetiny marcipánové směsi se zelenou barvou a trochou moučkového cukru, zbytek marcipánu obarvěte na červeno. Zelený marcipán rozválejte na pracovní ploše posypané moučkovým cukrem na 2–3 mm tenký plát a vykrájejte 12 malých zubatých lístků (každý o délce 3 cm).

Pokud nemáte formičky listů, můžete si šablonu vyrobit z kartonu. Pomocí párátka vytvořte na povrchu listů několik rýh, které budou představovat žilnatinu. Z červeného marcipánu udělejte 12 malých kuliček (každá o průměru cca 8-10 mm).

Zdroj: Oliver Hoffmann / Shutterstock

Smíchejte moučkový cukr s velmi malým množstvím vody, dokud nezhoustne a namažte ho na bábovku tak, aby stékal po stranách. Vezměte 3 marcipánové listy a umístěte je na bábovku. Na každý z lístků připevněte polevou 3 bobule červeného marcipánu. Polevu nechte dobře zaschnout, nakonec hotovou bábovku poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

„Vyjádřete svoje estetické cítění marcipánovými detaily.“

 

Zdroj: