Originální bábovka z pudinku s datlemi

Originální bábovka z pudinku s datlemi
Bábovku jako sladký dezert mnoho lidí miluje proto, že je nikdy neomrzí. Vždyť do bábovkového těsta můžete přidat pokaždé jiné ingredience a pokaždé bude stát bábovka za to. Určitě vám zachutná také bábovka z pudinku s datlemi.

Do těsta i do polevy lze přidat různé ingredience

Bábovka se může na první pohled jevit velmi nudně. Ovšem ve skutečnosti je to jeden z nejnápaditějších dezertů, který vám umožní experimentovat, ale ne za cenu toho, že budete celé odpoledne přikovaní k plotně. Originální těsto, které může být pokaždé jiné, máte hotové za 20 minut.

Přidat do něj můžete různé ingredience. Experimentovat můžete už se základem těsta s moukou. Do bábovky lze přidat polohrubou i špaldovou mouku, vyhrát si s bábovkou můžete díky mandlové či kokosové mouce.

Ani u tuků v bábovce to není jiné. Použít můžete máslo, které do pěny vyšleháte s cukrem. Do bábovky lze přidat i jeho levnější variantu – heru. Olej tvoří základní surovinu do bábovky. Ani zde se však nemusíte držet při zemi. Použít můžete rostlinný nebo olivový olej.

Bábovku lze upravovat podle individuálních požadavků. Můžete upéct například bábovku pro vegany bez vajec a mléka či se zaměřit na bezlepkovou bábovku.

Nebojte se do bábovky přidat datle, Zdroj: mamgolovemom / Shutterstock

Samotnou kapitolu tvoří ingredience navíc, které se postarají o chuť bábovky. Tady se opravdu meze nekladou. Do bábovky lze použít oříšky, kakao, čokoládu, kokos, sušené ovoce a mezi ním také datle. Už jste někdy pekli bábovku z datlí? A už jste k nim někdy přidali také pudink?

Co na bábovku z pudinku a s datlemi potřebujete?

Připravte si:

  • 1 a půl hrníčku na kostičky nakrájených datlí
  • 1 a půl hrníčku horké vody
  • 1 hrníček změklého másla
  • půl hrníčku třtinového cukru
  • 4 středně velká vejce
  • 2 a půl hrníčku polohrubé mouky,
  • 2 balení vanilkového pudinku v prášku
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 balení kypřicího prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky mandlového extraktu
  • špetku soli

Na polevu potřebujete:

  • 1 hrníček třtinového cukru
  • půl hrníčku másla
  • půl kelímku smetany ke šlehání

Pohádkově sladké bábovkové těsto

Troubu si rozehřejte na 170 °C a pečlivě vymažte formu. Datle vypeckujte a nakrájejte na co možná nejmenší kostičky.

Kromě cukru dodají bábovce sladkost také sušené datle.

Smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, špetku soli a dvě balení vanilkového pudinku v prášku. Třtinový cukr umíchejte se změklým máslem. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a horkou vodu. Směs pečlivě promíchejte a postupně do ní zapracujte také mouku s práškovým pudinkem. Na závěr do těsta přidejte nasekané datle. Promíchejte, nalijte do formy a pečte 55 minut.

Po upečení bábovku polijte karamelovou polevou, kterou vytvoříte jednoduše. Na pánvi nechte zkaramelizovat třtinový cukr a karamelovou hmotu zjemněte máslem a smetanou. Tato sladká čepice bude bábovce z pudinku slušet.

 

Zdroj: