Zdravá cuketová bábovka s kakaem

Zdravá cuketová bábovka s kakaem
Milujete vláčné bábovky? Jednu takovou si doma můžete upéct také. Tajemstvím vláčnosti této bábovky je strouhaná cuketa. Ta zajistí těstu vlhkost a obohatí jej o vlákninu. K cuketě můžete přidat také kakao.

Cuketa jako hlavní hvězda bábovky

Bábovkové těsto tvoří mnoho ingrediencí. Hlavní hvězdou této bábovky však bude cuketa. Hádejte, čím je cuketa zajímavá. Je až z 90 % tvořena z vody, neobsahuje žádný tuk, zato celou škálu vitamínů a minerálů. Zmínit můžeme vitamín A, B, C, E, K a minerály vápník, železo, fosfor, draslík, zinek, hořčík, měď, mangan a mnoho dalšího.

Získat si vás cuketa může také svou nepříliš výraznou chutí. Ta zajistí, že ji v těstě nikdo neodhalí. Dokonce ani ti, kteří se běžně cuketě obloukem vyhýbají. Předtím, než cuketu do těsta použijete, ji očistěte, zbavte ji slupky a najemno nastrouhejte.

Strouhanou cuketu poté na krátkou chvíli hoďte do vařící vody, aby změkla. Cuketa však nemusí být jedinou zajímavou ingrediencí v bábovce. Přidat do ní můžete také kakao, skořici a muškátový oříšek.

Co na cuketovou bábovku potřebujete?

Připravte si:

  • 3 hrníčky strouhané cukety
  • 2 hrníčky polohrubé mouky
  • 1 a půl hrníčku krystalového cukru
  • 1 hrníček změklého másla
  • 4 středně velká vejce
  • 1 hrníček kefíru
  • půl hrníčku kakaa
  • 1 balení kypřicího prášku
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajovou lžičku skořice
  • špetku muškátového oříšku
  • špetku soli

Na polevu si připravte:

  • kakao
  • máslo
  • moučkový cukr a trošku smetany ke šlehání

Jak na vláčné cuketovo-kakaové těsto?

Cukety zbavte slupky a najemno nastrouhejte. Nastrouhanou cuketu na 2 minuty hoďte do vařící vody a hned vytáhněte. Rozehřejte si troubu na 180 °C a pečlivě vymažte formu.

Dohromady smíchejte polohrubou mouku, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli, skořici a muškátový oříšek.

Cuketa je až z 90 % tvořena z vody, Zdroj: gresei / Shutterstock

Do hladké pěny ušlehejte máslo s cukrem. Přidejte vejce, která by měla být v pokojové teplotě. Do směsi zapracujte také kefír, kakao a vanilkový extrakt. Poté do směsi pomalu vmíchejte také mouku. Jediné, co vám na stole zůstalo, jsou strouhané cukety. Ty do těsta vmíchejte ručně až nakonec.

Podobně zvláčňující schopnost jako cuketa má v těstě také strouhaná mrkev nebo nastrouhané jablko.

Těsto nalijte do formy a pečte 50 minut. To je mimochodem skvělá doba na to, připravit si polevu. Ve vodní lázni rozpusťte máslo, přidejte kakao a moučkový cukr a míchejte dohladka. Polevu nalijte na bábovku hned po tom, co trošku vychladne. Teď už jen stačí uklidit všechny stopy po cuketě, které v kuchyni po pečení zůstaly. V těstě ji totiž zaručeně nikdo nepozná!

 

Zdroj: