Jak připravíte piškotovou bábovku?

Jak připravíte piškotovou bábovku?
Jemná a nadýchaná piškotová bábovka je velmi lahodná. Piškotové těsto se hodí na korpusy, dorty, ale také na pečení bábovky. Plátky bábovky si můžete na talíři dozdobit marmeládou nebo šlehačkou.

Jemná a nadýchaná piškotová bábovka

Piškotové těsto je univerzální těsto především na tvorbu různých dortů nebo korpusů pod ovocnou, pudinkovou, či želatinovou náplň. Bábovka z piškotového těsta, je netradiční forma jeho využití.

Ingredience na pečení piškotové bábovky:

  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • čtvrt hrnku oleje
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr

Postup přípravy

Vejce si oddělte na žloutky a bílky a z těch vyšlehejte tuhý sníh. Ostatní ingredience promíchejte v míse a přimíchejte k nim hotový sníh. Formu vymažte olejem a vysypejte polohrubou moukou. Poté nalijte připravené těsto.

Piškotové těsto je skvělým základem pod marmeládu, šlehačku nebo ovoce posypané čokoládou.

Toto těsto se jmenuje po piškotech, které se z něj vyrábějí. Původně to byly spíše sušenky, dnes jsou však k dostání dva druhy piškotů, dětské a cukrářské. Cukrářské jsou spíše sladší a hodí se jako základ pod Tiramisu nebo ovocné studené moučníky.

Zdroj: Vladislav Noseek / Shutterstock

Pečení jemné a nadýchané piškotové bábovky

Nejprve si rozehřejte troubu a až bude akorát teplá, vložte do ní formu s těstem. Trouba by měla mít 180 °C a bábovka se bude péct asi tak 45 minut. Je potřeba ji průběžně kontrolovat, jestli je upečená. Na konci pečení bude krásně do zlatova.

A co na bábovku? Až vychladne, posypejte ji moučkovým cukrem a nakrájejte na plátky. Na každý plátek si můžete dát třeba domácí ovocnou marmeládu nebo ovoce jen tak. Použijte například horké maliny, ostružiny nebo ovoce přelijte čokoládou či zakápněte šlehačkou.

Aby nebyla bábovka tak suchá, můžete rovněž použít polevu. Vyzkoušejte například citronovou, vanilkovou nebo cukrovou, či kávovou. Plátky bábovky se dají použít také jako základ po Tiramisu. Stačí, když je umístíte do misky a na každý plátek nakapete kvalitní dobrou černou kávu.

Poté si našleháte sýr mascarpone se smetanou ke šlehání a dáte na plátek piškotu. Nahoru jen lehce zakápnete rozpuštěnou čokoládou a výborný dezert je na světě.

Piškotovou bábovku si můžete udělat i dvoubarevnou. Stačí těsto rozdělit na poloviny a jednu část obarvit kakaem. To pak vlijete postupně do těsta světlého a vytvoříte tak krásné mramorování. Velmi efektní a pěkné jsou rovněž mini bábovičky.

Nadýchané žluté nebo hnědé mini bábovičky vytvoříte snadno za pomocí malých silikonových forem, které jsou k dostání. Na talíři je můžete dozdobit šlehačkou a doprostřed umístit jahodu nebo je servírovat polité čokoládou či zdobením. I samotné jen tak posypané cukrem jsou velmi efektní.

 

Zdroj: