Tip nejen pro začátečníky: Bábovka s vaječným likérem

Tip nejen pro začátečníky: Bábovka s vaječným likérem
Mnohým se vaječný likér spojuje s Vánocemi. A co teprve taková bábovka s vaječným likérem!

Dnes narazíme na nespočet variant tohoto nekonečného dezertu. Existují tu kokosové bábovky, bezlepkové bábovky, ovocné bábovky, bábovky s mákem nebo dokonce i masové bábovky! Co ale teprve bábovka s vaječným likérem! To je to pravé ořechové – vlastně likérové – a určitě si i pochutnáte.

Proč má ale spousta lidí zafixovaný vaječný likér s Vánocemi? Vaječný likér se totiž pil především o Vánocích, jelikož díky chladu se mléko v tomto nápoji tak rychle nekazilo, a tudíž se nemusel vypít hned. Lidé dříve experimentovali hodně s kořením, a to zejména se skořicí nebo muškátovým oříškem, až přišli na to, že tento dříve velmi luxusní drink lze použít i jinak, než ho jen vypít.

Dnes narazíme na nespočet variant tohoto nekonečného dezertu, Zdroj: PosiNote / Shutterstock

A tak se vaječný likér začal dostávat i k pečení. A my si pojďme jednu takovou bábovku s tímto skvělým likérem upéct. Recept je snadný a zvládne ho i naprostý začátečník. Potřebujeme jen pár ingrediencí.

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 150 g cukru
  • 2 balení vanilkového cukr
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného koňaku
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 polévkové lžíce kakaa

Postup přípravy:

Začneme tím, že si zavážeme pečlivě zástěru a připravíme troubu, kterou zahřejeme na 160 °C.

Do první misky si připravíme 300 g polohrubé mouky, kterou prosejeme přes síto. Někdo mouku vůbec nepřesívá, ale najdou se tací, kteří ji pečlivě prosévají už jen z toho důvodu, že těsto je pak více nadýchané a nevytváří nám při míchání žádné hrudky. Do takto prosáté mouky vysypeme jeden prášek do pečiva.

Do druhé misky si připravíme vejce, nejprve ale oddělíme vejce od bílků. Bílky si uschováme na později. Do vajec ještě přidáme cukr a olej a začneme všechny suroviny pomalu šlehat. Poté přilijeme i vaječný koňak a šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří krásná pěna. 

Do vyšlehané pěny pozvolna začneme sypat mouku s práškem do pečiva. Mouku sypeme postupně, abychom těsto skutečně pečlivě rozmíchali.

Dalším krokem je sníh. Podstatné je mít dokonale čisté metly, aby se nám sníh v pořádku vyšlehal. Nejprve bílky šleháme na nízký počet otáček, a poté pozvolna počet otáček zvyšujeme. Abychom urychlili celkový proces, do bílků můžeme přidat i cukr, aby se nám sníh vyšlehal rychleji. Dokonale vyšlehaný sníh poznáme tak, že bychom měli otočit nádobu vzhůru nohama a sníh by se neměl vůbec pohnout nebo se dokonce vyklopit.

Sníh nakonec pomalu přimícháváme do těsta, které jsme si připravili, a vmícháme opatrně a postupně, aby se nám těsto nezdrclo. 

Část těsta pak vylijeme do předem řádně vymazané formy na bábovku a do zbylého těsta přimícháme dvě polévkové lžíce kakaa, které pečlivě zamícháme a vylijeme do formy, kterou následně vložíme do trouby a pečeme zhruba 40 min

Před pečením ještě bábovku propíchneme na několika místech špejlí, abychom zjistili, zda je propečené, a buď ji rovnou vyndáme, nebo necháme dopéct. Bábovku nakonec vyjmeme z formy a pocukrujeme. Pak už si jen s rodinou vychutnáváme jedinečnou chuť této skvělé bábovky.

 

Zdroj: