Oblíbená bábovka s pudinkovým práškem

Oblíbená bábovka s pudinkovým práškem
Bábovka s pudinkovým práškem patří mezi klasiky u našeho stolu. Známe ji z receptů našich maminek. Jednoduchý trik s přidáním pudinkového prášku dodá našemu nedělním dezertu zase trochu jinou chuť.

Máte rádi pudink? Využíváte ho i jinak, než jako uvařený s mlékem a cukrem? Pokud ne, máme pro vás tip na další využití a opět to bude něco dobrého. Bábovka, tentokrát trochu jinak. A co k upečení této dobroty budeme potřebovat? Jako ke každé podobné dobrotě tohoto typu nám postačí malé množství surovin. I pudinková bábovka patří mezi levné a surovinami zcela dostupné moučníky, které nám zpříjemní nedělní odpoledne u kávy. Velice se hodí jako pohoštění pro návštěvy. A zde máme recept:

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krystal
  • 100 g másla
  • 5 lžic mléka
  • 250 g tvarohu
  • 200 g mouky
  • 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

Postup:

  • Pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do jedné misky, bílky do jiné nádoby určené ke šlehání.
  • Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  • Ke žloutkům přidáme cukr krystal. Žloutky s cukrem pečlivě ušleháme do pěny, dokud se na povrchu netvoří drobné bublinky. Čím déle šleháme, tím lepší bude výsledný efekt.
  • Poté přidáme máslo, které jsme před tím nechali rozpustit, buď delší dobu dopředu při pokojové teplotě, nebo v mikrovlnné troubě. K máslu přimícháme tvaroh, vlijeme mléko, a vysypeme suché ingredience – mouku, pudinkový prášek, prášek do pečiva a sůl. Tyto suché ingredience si připravíme dopředu a promícháme. Až pak přisypeme k ostatním.
  • Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Opatrně a pozvolna vmícháváme, dokud němá těsto hladkou a jednolitou konzistenci.
  • Nyní si připravíme formu na bábovku, důkladně ji vymažeme a vysypeme moukou.
  • Vlijeme do formy těsto. Vložíme ji do trouby a pečeme při 160 °C asi 60 minut. Průběžně špejlí kontrolujeme. Nejdříve zkusíme cca po 30 minutách, zda již bábovka není hotová. Pokud se na špejli nelepí těsto, máme upečeno.
  • Po upečení vyjmeme formu z trouby, necháme vychladnout a opatrně vyklopíme.

Pudinkovou bábovku máme dopečenou, zbývá už jen počkat, až vychladne a můžeme podávat.

Zdroj: Sokorevaphoto / Shutterstock

Jde o jeden z mnoha receptů, který můžeme obměnit a ozvláštnit dle chuti. Není problém například přidat místo vanilkového pudinkového prášku čokoládový, nebo banánový. Je také možné přisypat kakao. Jen musíte věnovat pozornost zapracovávání dalších surovin, aby vám bábovka nespadla.

Nemusíte mít obavy, že by byla sušší, jelikož kromě pudinkového prášku je v ní také sníh z bílků a tvaroh.

Jelikož je se sněhem, je opravdu nutné ze začátku neotevírat troubu zbytečně a vyčkat, aby nám bábovka v troubě nespadla! Byla by to škoda a tato nadýchaná, voňavá pochoutka by se nám mohla srazit. V tomto případě se opravdu vyplatí trpělivost. Pokud ji ale necháte řádně dopéct, a naopak ji nenecháte v troubě příliš dlouho, budete mít na stole chutný zákusek pro celou rodinu.

 

Zdroje: