Vláčná banánová bábovka, která vám vykouzlí úsměv

Vláčná banánová bábovka, která vám vykouzlí úsměv
Tato banánová bábovka je stejná, ale přesto jiná než tradiční bábovka, kterou všichni známe. Pokud máte doma přezrálé banány a nevíte co s nimi, pak se rozhodněte zakomponovat je do této výjimečné bábovky.

Recept na ni je velice snadný, a tak ho zvládne skutečně každý začátečník. Banány dávají bábovce zcela jinou chuť a vláčnost, která bábovku povznese ještě o level výše.

Kromě banánů tato bábovka nevyžaduje žádné jiné speciální ingredience.

Ingredience:

  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 4 mírně přezrálé banány 
  • 250 g mléka
  • 200 ml oleje
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 1,2 lžičky skořice nebo dle chuti

Postup:

Základem každého pečení je předem předehřátá trouba. Takže než si zavážete zástěru a pustíte se do pečení této skvělé zástěry, předehřejte si troubu na 150 °C. 

Poté si připravte tři misky.

1. mísa

Do prázdné misky si přesejeme polohrubou mouku a zbylé sypké suroviny. Tím docílíme toho, že výsledné těsto bude nadýchanější a také toho, že se v něm neutvoří žádné nežádoucí hrudky. Je důležité takto přesít i zbylé sypké suroviny.

2. mísa

Nejprve oddělíme žloutky od bílků a právě žloutky začneme míchat do pěny, do které přidáme i cukr. Do takto krásně ušlehané pěny přidáme i banány, které je ovšem nejlepší předem rozmačkat. Pokud jsou skutečně dobře uzrálé, mačkání nám půjde samo. 

Do této banánové hmoty začneme přilévat mléko společně s olejem. Když je hmota dokonale hladká, přidáme do ní ingredience z první mísy a vše důkladně promícháme. V těstě se v žádném případě nesmí tvořit hrudky.

3. mísa

Vezmeme si připravené bílky a pustíme se do sněhu. Než ho začneme šlehat, je důležité, aby byly metly dokonale čisté, neboť sebemenší nečistota dokáže způsobit to, že se nám bílky nevyšlehají do požadované hmoty, ale naopak zvodnatí.

Bílky šleháme nejdříve na nízký počet otáček a až poté otáčky zvyšujeme. Abychom urychlili a podpořili celý proces, můžeme do bílků přidat i cukr.
Vyšlehaný sníh poznáme podle toho, že po vyjmutí metel se na jeho povrchu utvoří dva tuhé kopečky.

Takto dokonalý sníh postupně přidáváme do těsta a opatrně zapracováváme. Rozhodně těsto nemíchejte zbrkle nebo na vysoké otáčky. To by se mohlo srazit a vy byste byli nuceni začít znovu.

Zdroj: tRufelka Elena / Shuttershock

Když máme nachystané těsto, připravíme si formu. Tu nejprve poctivě vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou a poté vložíme formu do trouby.
Bábovku pečeme zhruba 50 minut. Když se vám limit chýlí ke konci, vezměte si špejli a na několika místech do bábovky píchněte, abyste zjistili, že je důkladně propečená. 

Nakonec ji vyklepněte a nechte vychladnout.

Tipy a triky:

  • Proč prosévat mouku? Mouku přesévali už naše babičky a prababičky, jelikož se do mouky nepřidávala žádná protihrudkovací aditiva. Důležitou součástí pečení bylo přesátí mouky, aby se lidé zbavili hrudek. I přesto, že dnes mouky tato aditiva obsahují, na obalech některých druhů mouky přeci jen najdeme doporučení, abychom mouku přeseli. 
  • Banánovou bábovku je nejlepší péct v silikonové formě, díky které moučník snáze dostanete ven. Banány jí přidají na vláčnosti, a tak nám nebude hrozit, že se nám bábovka při vyklepávání z klasické formy rozpadne.
  • Banánovou bábovku lze na závěr dozdobit. Někdo ji polévá například čokoládou, někdo ji při servírování podává dokonce se šlehačkou.

 

Zdroje: