Pár tipů na skvělé babiččino vánoční cukroví

Pár tipů na skvělé babiččino vánoční cukroví
Pokud chcete překvapit rodinu a přátele svým skvělým vánočním cukrovím, zkuste naše tipy na babiččino vánoční cukroví, které přinese do vaší vánoční atmosféry spoustu příjemné nostalgie.

Babiččino vánoční vínové cukroví

Prvním receptem na babiččino vánoční cukroví, které nádherně provoní váš domov a které bychom vám rádi představili, je babiččino vánoční vínové cukroví, kdy si nachystáme 30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 2 lžíce cukru, 6 lžic vína, 1 žloutek a vanilku.

Všechny suroviny se smíchají a propracují dohromady v těsto a to necháme 1 hodinu odpočívat. Po hodině se těsto rozválí na silnější placku a vykrajovátky se vytvoří libovolné tvary. Vykrájené cukroví upečeme v troubě dozlatova a hotové se obalí v moučkovém cukru.

Babiččino šlehačkové cukroví

Dalším tipem na zajímavé vánoční cukroví babiččino šlehačkové cukroví. Na přípravu tohoto cukroví si připravíme 350 g hladké mouky, 250 g másla a 200 ml smetany ke šlehání.

Veškeré suroviny opět promícháme, vypracujeme z nich těsto, které necháme odpočívat v chladničce. Potom se z těsta vyválí 5 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme libovolné tvary. Cukroví pečeme na vymazaném plechu ve středně vyhřáté troubě. Po vyjmutí z trouby se ještě teplé cukroví obaluje v moučkovém cukru.

Babiččino linecké cukroví

Jste fanoušky lineckého cukroví? Proto byste měli určitě vyzkoušet náš tip na babiččino linecké cukroví. Na recept si nachystáme 200 g másla, 2 žloutky, 1 citron, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a 300 g hladké mouky.

Máte nachystáno? Můžeme začít zpracovávat těsto. Všechny suroviny zpracujeme v pevné a hladké těsto. To si rozdělíme na části a postupně vyválíme na vále. Pomocí vykrajovátek vytvoříme různé tvary a dohlédneme, abychom měli tvary vždy do páru.

To je důležité pro pozdější slepování cukroví. Cukroví pečeme na plechu s pečícím papírem, v troubě vyhřáté na 170-180°C. Po vychladnutí cukroví slepíme pikantní marmeládou a dle libosti můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

tradiční Vánoční Linecké cukroví, slepované marmeládou
Po vychladnutí cukroví slepíme pikantní marmeládou, Zdroj: jakubicek / Shutterstock

Babiččiny tradiční zázvorky s citronovou polevou

Dále vám můžeme doporučit vyzkoušet například babiččiny tradiční zázvorky s citronovou polevou, kdy si nachystáme 1 žloutek, 2 celá vejce, 220 g cukru, 1 lžička mletého zázvoru, 220 g hladké mouky, ½ lžičky jedlé sody nebo kypřícího prášku.

Vytvoříme tuhou pěnu z vajec, žloutku a cukru, do které přidáme zázvor a mouku se sodou. Z ingrediencí zpracujeme hladké těsto, které rozválíme na 5 mm plát. Z těsta vykrajujeme různé tvary, které položíme na plech vyložený pečícím papírem.

Těsto necháme odpočívat v chladu přes noc, nejméně však 5 hodin. Těsto upečeme v troubě, která je vyhřátá na 160°C asi 15 minut do růžova. Hotové zázvorky necháme v chladu v krabici aby změkly.

Před Štědrým dnem cukroví dozdobíme citronovou polevou ze 100 g moučkového cukru, 1 lžíce horké vody a 2 lžíce vymačkané citronové šťávy. Prosátý moučkový cukr nasypeme do misky, zalijeme horkou vodou a zalijeme citronovou šťávou. Třeme tak dlouho, dokud nevznikne lesklá a hladká poleva.

Babiččiny ledovky

Už jste vyzkoušeli babiččiny ledovky? Ochutnejte skvělou ořechovou dobrotu se žloutkovým krémem a čokoládou. Nachystáme si 600 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 60 g mletých vlašských ořechů, 1 prášek do pečiva, 300 g másla a 2 celá vejce. Z těchto surovin zpracujeme hladké těsto, které necháme odpočívat v lednici.

Na žloutkový krém budeme potřebovat 500 ml mléka, 4 žloutky, 60 g moučkového cukru a 60 g hrubé mouky. Z těchto surovin pomalu uvaříme kaši. Potom společně utřeme 160 g moučkového cukru a 160 g másla a vmícháme do kaše. 

Těsto vyválejte přes igelitový sáček na tloušťku 3 mm a vykrajujte obdélníčky. Vykrájené cukroví klademe na plech, který je vyložen pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 7-8 minut. Hotové obdélníčky slepíme krémem, který jsme si připravili z kaše. Povrch obdélníčků poléváme čokoládou a lepíme polovinu mandle.

Vybrali jste si? Ochutnejte naše skvělé babiččino cukroví a zpříjemněte si vaše vánoční svátky s celou rodinou.

 

Zdroj: