Mandlové cukroví – vůně mandlí stokrát jinak

Mandlové cukroví – vůně mandlí stokrát jinak
Receptů na mandlové cukroví najdete mnoho. Mandle jsou u cukrářů velmi oblíbené. Jsou zdravé, cenově dostupné, snadno se loupou a neodolatelně voní. Vždyť i tak vyhlášená lahůdka jako marcipán má je právě z mandlí

Mandlové cukroví najdeme v různých variantách. Vykrajované, slepované, sypané, ve formě „pracen“ nebo dokonce nepečené. Slepuje se různými krémy. Zdobí se většinou variantami čokolády.

Čokoláda se k chuti mandlí velmi hodí. Do krémů se přidávají různé příchuti, třeba i populární mandlový likér amaretto. Každý má svůj recept na oblíbené mandlové cukroví. My pro vás vybíráme dva druhy. Každé z nich je úplně jiné.

Amaretti – pusinky jinak

Amaretti jsou křehké, snadné a sladké. Jak na ně:

Ingredience:

  • 300 g cukru moučka
  • 70ml vody
  • 4 vaječné bílky
  • 500 g mandlí (mletých)
  • 1 lž. likéru amaretto
  • 1 lž. citronové kůry
  • 1 lž. mleté skořice
  • Na posypání
  • Moučkový cukr.

Jak pečeme mandlové cukroví amaretti

Vyšlehejte sníh. Použijeme všechny bílky a cukr. Sníh musí být pevný. Opatrně, aby se sníh nerozmočil a nerozpadl, do něj přidejte vodu, mandle, amaretto, mletou skořici a kůru z citronu.

Na plech vyložený pečicím papírem tvoříme malé hromádky, jako když pečeme pusinky. Můžete použít malou lžičku nebo odměrku. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C.

Pečte asi 20 minut. Hlídejte moment, kdy pusinky lehce zrůžoví až zezlátnou.

Hotové sušenky dozdobíme tak, že je posypeme moučkovým cukrem.

Vykrajované mandlové cukroví – linecké jinak

Máte rádi linecké, ale chcete je letos ozvláštnit? Přidejte mandle. Pochutnáte si a překvapíte. A přitom na zaběhnutých postupech nemusíte moc měnit. Můžete použít mleté mandle nebo přímo mandlovou mouku. Slepujte je tak, jak jste zvyklí. Buď tradiční marmeládou nebo krémem. Třeba i s mandlemi. Jdeme na to:

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 170 g moučkového cukru
  • 100 g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
  • 2 lž. vanilkového cukru (můžete použít i vanilkové aroma dle chuti)
  • 100 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 1 lž. citronové kůry
  • Na slepování
  • Marmeláda. Linecké tradičně slepujeme rybízovou. K mandlím se ale výborně hodí i meruňková. Pro intenzivnější mandlové aroma můžete přidat kapku amaretta.
  • Můžete také použít máslový krém s cukrem a mletými mandlemi.

Pečeme mandlové cukroví

Tradiční linecké pečeme mezi prvními druhy, protože po upečení je velmi křehké. Než ho začneme slepovat, musí nachytat vzdušnou vlhkost. My si ale přípravu v tomto receptu usnadníme přidáním žloutku.

Těsto není ve výsledku zdaleka tak křehké a nepotřebuje tak dlouho ležet. Ale alespoň jeden den mu na zvláčnění dejte, než ho budete slepovat. A určitě směřujte přípravu tak, aby si poleželo v krabici na chladném místě před Štědrým dnem alespoň několik dní.

Mandle, Zdroj: SizeSquares / Shutterstock

 

Postup:

  • Smíchejte máslo, moučkový a vanilkový cukr. Do směsi přidejte žloutky a chvíli míchejte, až se směs dokonale spojí. Přidejte mouku hladkou i mandlovou nebo mleté mandle a citronovou kůru.
  • Vypracujte tužší těsto, které by se nemělo příliš lepit. Teď si musí alespoň hodinu poležet v lednici. Neuškodí mu ale ani delší doba odpočinku. Zabalte ho do fólie.
  • Vykrajujeme a pečeme mandlové cukroví
  • Vyndejte těsto z lednice, aby lehce povolilo. Nedávejte ho přímo na topení, jen ho nechte při pokojové teplotě v kuchyni.
  • Vyválený plát by měl být silný tak 3 mm. Vykrajujte libovolné tvary. Důležité je dodržet sudy počet cukroví od jednoho každého tvaru.
  • Klaďte vykrájené tvary na plech vyložený pečicím papírem. Předehřejte troubu na 160 °C. Pečte těsto tak, aby zrůžovělo.
  • Slepujeme mandlové cukroví
  • Nechte cukroví odpočinout. Jinak bude příliš křehké a zbytečně přijdete o hodně ulomených kousků. Slepujte dle své volby marmeládou nebo krémem.

 

Zdroje: