Hned dva recepty na výbornou ořechovou bábovku Apetit, který si vyberete vy?

Hned dva recepty na výbornou ořechovou bábovku Apetit, který si vyberete vy?
Různé druhy moučníků pečeme, anebo alespoň kupujeme dnes a denně. Když se ovšem řekne bábovka, zní to svátečně a v ústech se začnou na tuto dobrotu sbíhat sliny.

Ona se totiž bábovka v domácnostech nepeče tak často, neboť dá mnohem více práce než běžná litá buchta nebo koláč. A tak se pokuste trošku času vyšetřit a pusťte se do bábovky s ořechy. Je jich teď na podzim všude plno, tak je využijte, dokud jsou čerstvé. Budete-li váhat až do jara, může se stát, že ořechy při nevhodném skladování ztratí tu svoji typickou lahodnou chuť a žluknou, zplesniví, apod. Jistě se vám už stalo, že jste koupili ořechy v marketu, a ty byly žluklé nebo hořké. A tomu se dá použitím čerstvých letošních ořechů předejít.

Rádi bychom vám tedy představili ořechovou bábovku Apetit. Lépe řečeno, nabídneme vám rovnou dva recepty a vy sami si rozhodněte, která pro vás je ta nejchutnější.

Ořechová bábovka Apetit I

První recept je z autorčiny domácí kuchařky po babičce, a to bábovka z litého kynutého těsta:

  • 200 g hladké a 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 sáček (7 gramů) sušeného droždí, anebo 1 kostka čerstvého droždí
  • 200 g cukru
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 1 - 2 vejce
  •  20 g medu
  • 250 - 300 ml vlažného mléka (vždy přidávejte podle potřeby, neboť každá mouka je trochu jiná, a množství mléka není vždycky stejné)
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 30 g kandovaná pomerančová kůra
  • 30 g kandovaná citronová kůra
  • 50 g rozinky
  • 30 g překrájené sušené meruňky
  • 50 g vlašské nebo lískové ořechy, nahrubo nasekané
  •  80 ml rumu
  • kousky hořké čokolády
  •  vanilka (1 vanilkový lusk, tekutá vanilka, anebo alespoň 2 vanilkové cukry)
  • trochu strouhané citronové kůry

Správná konzistence těsta by měla připomínat velmi husté těsto na palačinky. Ale ať se vám povede těsto lité, anebo polotuhé, nic to nezmění na vynikající chuti této bábovky.

Postup:

Sušené ovoce nakrájejte na malé kousky a namočte do rumu – nejlépe přes noc, ale mohlo by postačit i několik hodin.

V míse promíchejte všechny další uvedené suroviny (kromě ořechů a čokolády), a dejte na teplé místo cca na hodinu kynout. Během kynutí ještě jednou dobře promíchejte.

Mezitím si připravte velkou bábovkovou formu, vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo kokosem. Máte-li menší formu, pečte jen z polovičního množství surovin. Nyní už si můžete předehřát troubu na 180 C.

Do vykynutého těsta přidejte ještě ořechy a kousky hořké čokolády. Promíchejte a vlijte do formy. Pak nechte ještě ¼ hodiny kynout. Peče se pozvolna asi hodinu. Kdyby se bábovka pekla po povrchu příliš rychle, a vy jste špejlí zjistili, že uvnitř je ještě syrová, přikryjte formu alobalem. U nás se to dělá naopak – od začátku pečení používáme alobal a po půl hodině ho sundáváme. Ale to už nás naučila zkušenost s naší vlastní troubou.

Vystydlou bábovku můžete buď jen pocukrovat, anebo polít polevou z bílé čokolády či bílou cukrovou polevou. U nás se používá poleva rumová, a ta se ještě posype hoblinami hořké čokolády.

Rychlá ořechová bábovka Apetit II

  • ¾ hrnku cukru
  • 0,5 hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 0,5 hrnku mléka
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 hrnek hladké mouky (lze namíchat i s polohrubou)
  • 1 hrnek mletých ořechů

Postup:

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte cukr a ořechy. Nyní vmíchejte vejce, olej, mléko a vypracujte hladké těsto.

Postupovat lze i obráceně - ušlehat vejce s cukrem a pak přimíchat všechny ostatní přísady

Přelijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte 50 - 60 minut. Kontrolujte propečenost pomocí špejle. Vychladlou bábovku můžete posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.

A ještě závěrem: chuť i vůni ořechové bábovky lze zvýraznit přidáním lžíce rumu, kávového likéru nebo silné kávy do těsta.

 

Zdroje: