Bábovka z polohrubé mouky, Česká tradice na talíři
Foto: Grazyna Kownacka / Shutterstock

Bábovka z polohrubé mouky, Česká tradice na talíři

Bábovka – dezert našich babiček, maminek a pravděpodobně i dětí. Vykouzlete úsměv na tváři a spokojená břicha touhle českou klasikou. Jak na ni, co k ní a co když se jí nechce ven z formy?

Pro Česko velmi typickým, ale i oblíbeným dezertem je beze sporu bábovka. Tento moučník má řadu příznivců, a to jistě nejen pro svou dlouhodobou tradici, ale i pro její proměnlivost, která téměř nezná meze. Pod jedním názvem se tedy skrývá více než jen jeden dezert

Pokud však nejste fanoušky experimentů nebo máte prostě radši tu ,,starou dobrou klasiku“, tady je recept: 

Připravíme si:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 150 g másla 
  • 100 ml mléka
  • 4 vejce 
  • 1 vanilkový cukr 
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 2 lžíce hrubé mouky na vysypání formy

Zapomenout nesmíme na tuk, kterým vymažeme formu a na mouku, kterou ji vysypeme.

Nejvhodnějším je tuk 100 %, případně jiný, který neobsahuje vodu. V ideálním případě tedy sáhněte po oleji. Vysypat ji následně můžete jakoukoliv moukou, kterou máte po ruce, případně jinou suchou surovinu jako je např. strouhanka, kokos či oříšky. Je ale nutné dbát na to, aby měla použitá surovina jemnou strukturu. Chceme ji dostat do každého zákoutí naší formy a také potřebujeme, aby se na tuku udržela. 

Pokud máme veškeré suroviny připravené, rozehřejeme si troubu na 180 °C a pustíme se do samotného těsta. 

Bábovka pečená ve správně vymazané formě by měla vyklouznout bez problému, Zdroj: Viktor1 / Shutterstock

Jak na to:

  • Nejprve si rozdělíme žloutky od bílků.
  • Poté si do mísy nasypeme polovinu moučkového cukru (125 g), vanilkový cukr a přidáme změklé máslo. Vše vyšleháme do pěny.
  • Postupně do pěny přidáváme a zašleháváme žloutky.
  • Poté střídavě vmícháme mléko a mouku a přidáme prášek do pečiva.
  • Začneme šlehat bílky, ke kterým postupně po lžících budeme přidávat zbytek moučkového cukru. Měl by nám vzniknout sníh, ne příliš tekutý a ne příliš pevný (při vytahování metličky by měl sníh vytvořit špičku). 
  • Vzniklý sníh poté jemně vmícháme do těsta. 
  • Těsto přelijeme do předem vymazané a vysypané formy.
  • Bábovku pečeme cca 45 minut.
  • Po upečení ji vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a opatrně ji vyklopíme na talíř.  

Bábovka pečená ve správně vymazané formě by měla vyklouznout bez problému. Pokud ale nastal zádrhel a nejde to jako po másle, pokud se jí zkrátka ven nechce, můžeme jí pomoci následujícími způsoby:

Formu, ve které se bábovka nachází, schladíme mokrými utěrkami, které budeme přikládat na její vnější stranu formy, a pokud ani tohle nepomáhá, zkusíme ji zahřát v parní lázni. Bábovku jednoduše postavíme na menší hrnec s vroucí vodou. 

Následně bábovku nakrájíme a můžeme servírovat např. se šlehačkou, zmrzlinou nebo třeba marmeládou. Meze se zde nekladou, je to čistě na Vás a na Vašich chuťových pohárcích.  

Dobrou chuť!

 

Zdroje:

Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy