Jak na bezlepkové cukroví nejen pro celiaky?

Jak na bezlepkové cukroví nejen pro celiaky?
Kdo je na bezlepkové dietě, jistě už někdy řešil, jak si pochutnat na sladkém o vánočním období. Přináší jistá omezení, ale o chuť a vůni vánočního cukroví přijít nemusíme.

Ano, není to tak snadné jako u klasického cukroví, ale máme možnosti, jak dosáhnout chutného výsledku. Je potřeba držet se několika pravidel a být opatrní. A to především v případě, že bezlepkové cukroví pečeme poprvé.

Zásady pečení bezlepkového cukroví:

  • Pokud pečete bezlepkové cukroví poprvé, můžete zkusit bezlepkové směsi. Jsou různí výrobci, kteří nabízí rovnou směsi na konkrétní bezlepkové cukroví, například na linecké cukroví, nebo hotová těsta například na perníčky. Nebojte se je vyzkoušet. Bývá to sázka na jistotu.
  • Pamatujte na to, že špatně drží pohromadě! Pokud se už rozhodnete upéct cukroví sami, nebude to snadné. Nedrží tak dobře pohromadě. Máte-li pouze celiakii, a ne třeba ještě intoleranci laktózy, jste na tom ještě dobře, tam je to ještě horší.
  • Doporučuji opatrnost. Pokud máte již cukroví dopečené, buďte opatrní, drobí se. Nedrží pohromadě ani před pečením, ani po upečení.
  • Dodržujte recept. Ve většině případů nejde jen vyměnit klasickou mouku za bezlepkovou, i když se to přímo nabízí. Každá mouka má totiž trochu jiné vlastnosti a bezlepkové mouky mají taky různé vlastnosti – je potřeba dbát na poměr tekutin, vajec. Někde je potřeba přidat, někde ubrat. Neupravujte si poměr sami, dokud to nemáte vychytané!
  • Důkladně čtěte etikety! Lepek může obsahovat cokoliv. Může se vyskytovat v kakau, může ho obsahovat i směs ořechů, droždí, prášek do pečiva. Je potřeba si ingredience ohlídat, někomu vadí i stopy lepku a mohl by vzniknout problém.
  • Dejte pozor na kontaminaci. Je potřeba pracovat na bezlepkovém cukroví tak, abyste nekontaminovali nádobí. Mít vlastní podložku, oddělenou vařičku, vlastní prostor. Používat čistý nůž, ne ten, kterým jste předtím krájeli cokoliv, co obsahuje lepek. Pokud připravuje cukroví pro osobu, která ze zdravotních důvodů nesmí lepek, je nejvyšší opatrnost na místě!

 Zkuste nepečené cukroví

Ne vždy máte dostatek času a prostoru upéct bezlepkové cukroví, nestíháte experimentovat. V takovém případě není problém vsadit na jistotu a připravit nepečené bezlepkové cukroví. Můžeme si vyzkoušet rovnou jeden velmi jednoduchý recept.

Nepečené cukroví, Zdroj: matunka / Shutterstock

Bezlepková vosí hnízda

Ingredience:

  • 50 g bezlepkových piškotů
  • 130 g cukru moučky
  • 90 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 2–3 lžíce rumu
  • bezlepkové piškoty – na dno
  • vaječný koňák, případně krém, pokud připravujete pro děti

Postup:

  • Do mísy rozdrtíme piškoty, přidáme k nim cukr, kakao, máslo a rum.
  • Promícháme dohromady, konzistenci případně upravíme přidáním piškotů, nebo lžíce rumu.
  • Těsto necháme odležet – ztuhnout v lednici nejméně hodinu.
  • Po vychlazení těsta formičku na včelí úly vysypeme cukrem a vmáčkneme do ní trochu hmoty.
  • Do hmoty uděláme otvor (např. vařečkou) a naplníme vaječným likérem nebo krémem.
  • Na dno přimáčkneme bezlepkový piškot.
  • Vosí hnízda vklopíme z formičky (pokud máme otevírací, otevřeme) a přendáme na talíř. Vložíme do lednice a necháme vychladit.

Sněhové pusinky

Další přirozeně bezlepkové cukroví jsou sněhové pusinky.

Jejich příprava je velice snadná, potřebujeme pouze dvě suroviny:

  • 140 g moučkového cukru
  • 2 bílky

Postup

  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  • Přidáme moučkový cukr a šleháme nad párou, dokud směs nezhoustne.
  • Nádobu odstavíme a po vychladnutí směs nanášíme zdobícím sáčkem na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  • Sušte v troubě na 100 stupňů asi hodinu. 
  • Máme hotovo! Podobných nepečených druhů je více a jistě nám budou chutnat, vynikají snadnou přípravou. Bezlepkově se dají připravit různé typy kuliče, raffaelo, cukroví z ovoce a ořechů. Máme široký výběr, co se nepečeného bezlepkové cukroví týká.

A pokud se vám přeci jen nechce nic dělat, jsou možností cukrárny, kde vám připraví skvělé, chutné bezlepkové cukroví. 

 

Zdroje: