Jak na vláčnou pudinkovou bábovku,která potěší všechny vaše smysly?

Jak na vláčnou pudinkovou bábovku,která potěší všechny vaše smysly?
Zdá se, že bábovku zvládne upéct každý. Není však bábovka jako bábovka. I na obyčejné bábovce lze leccos pokazit. Proto při pečení vláčné bábovky můžete použít nejen naše ingredience a postup, nýbrž i praktické tipy a vychytávky, které vám tady naservírujeme.

Jak vyzrát na bábovku?

Bábovka je u nás oblíbená nejen díky skvělé chuti, nýbrž i díky snadnému postupu přípravy těsta. Nenechte se však zmýlit, také na obyčejné bábovce lze leccos pokazit a je toho celá řada. Abyste nezdaru předešli, využijte naše tipy. Víte, že k vláčnému těstu nejlépe dojdete díky pomalému míchání těsta? Vláčné těsto zajistí také dostatek použitých tekutin nebo třeba v rumu namočené rozinky.

Dost toho lze pokazit u vymazávání formy. Zde je velmi důležitá pečlivost. Vůbec nejlepším tukem je pak sádlo, které se nepřepaluje jako třeba máslo. Bábovku můžete zkazit už jen tím, že nedočkavě otevřete dvířka trouby dřív a těsto ve formě spadne.

Co na pudinkovou bábovku potřebujete?

  • 1 kelímek zakysané smetany,
  • 2 hrníčky polohrubé mouky,
  • tři čtvrtě hrníčku slunečnicového oleje,
  • 4 středně velká vejce,
  • 1 a půl hrníčku cukru,
  • 2 balení vanilkového pudinku v prášku,
  • 1 hrnek mléka,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 2 čajové lžičky jedlé sody,
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu,
  • špetku soli.
Zdroj: New Africa / Shutterstock

Základem dobře upečené bábovky je správně rozehřátá trouba. Troubu tedy rozehřejte na teplotu 180 °C. Až budete bábovku péct, vyhněte se předčasnému otevírání dvířek trouby. Studený vzduch způsobí, že těsto v bábovkové formě spadne.

Víte, že kromě klasické plechové či litinové formy můžete sehnat také skleněnou formu na bábovku? Ta je určena spíše pokročilým kuchařům, protože vyklopení bábovky ze skla není úplně jednoduché. Skleněná bábovková forma plní v kuchyni spíše estetickou funkci. Skrz zavřená dvířka trouby můžete pozorovat, jak zpočátku tekuté bábovkové těsto prochází svou proměnou.

Tip: Hoříte-li vášní pro bábovky, pronikněte také do různých variant bábovkových forem.

Jak udělat těsto?

Těsto na pudinkovou bábovku budete mít hotové raz dva. Dohromady smíchejte mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou, vanilkovým pudinkovým práškem a špetkou soli.

Do nadýchané pěny umíchejte cukr s vejci, postupně přidejte olej, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a mléko. Směs pečlivě promíchejte a na závěr do ní zapracujte mouku s pudinkovým práškem.

Těsto nalijte do dobře vymazané formy a pečte v troubě přibližně 55 minut. Víte, jak předejít tomu, že se bábovkové těsto uvnitř formy nedopeče? V troubě udržujte rovnoměrnou teplotu. Příliš vysoká teplota na začátku pečení může mít za následek skutečnost, že se na povrchu formy z těsta utvoří tvrdá krusta, přes kterou už teplo dostatečně nepronikne a prostředek bábovky zůstane nedopečený.

 

Zdroje: