Babiččina olejová bábovka – rychlá a vláčná
Foto: Riana Ambarsari / Shutterstock

Babiččina olejová bábovka – rychlá a vláčná

Jde o klasiku, kterou si jistě každý z nás pamatuje z dětství. Pokud byste si chtěli tuto chuť připomenout, máme pro vás klasický recept.

Výhodou této bábovky je, že je velice rychlá a pokud nestíháte připravit nic složitějšího, je to výhodná volba ve chvíli, kdy je návštěva za rohem. Ke kávě potěší a příprava nezabere mnoho času. Zkusíme si ji společně připravit. Co tedy budeme potřebovat? Vybrali jsme pro vás tento recept a při použití mixéru není ani příliš pracný. Důležité je na začátku správně oddělit žloutky a bílky, abyste mohli vytvořit krásný lesklý sníh.

Ingredience:

  • 125 ml vody
  • 125 ml oleje
  • 5 vajec
  • 250 g krupicového cukru
  • 250 g polohrubá mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra

Vzhledem k tomu, že ingrediencí je málo, je i příprava této bábovky velmi jednoduchá

  • Nejprve oddělíme žloutky od bílků a umístíme do dvou samostatných misek.
  • Následně z bílků vyšleháme tuhý sníh, někdy je potřeba šlehat déle, dokud neuvidíte, že je sníh tak tuhý, že byste mohli otočit misku a nevyklopí se.
  • Ke žloutkům přidáme olej a vodu a s pomocí mixéru vytvoříme pěnu. Čím déle mixujeme, tím lépe, minimálně do té doby, než se nám začnou tvořit na pěně bublinky.
  • Do rozmixované pěny postupně přimícháme krupicový cukr, citronovou kůru a vanilkový cukr. Pokračujeme v mixování.
  • Vedle smícháme mouku s práškem do pečiva. Tyto suché ingredience vmícháme do rozmixované směsi.
  • Nakonec velice opatrně postupně zašleháme tuhý sníh z bílků.
  • Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Těsto vlijeme do formy a pečeme na 180 stupňů asi hodinu.
  • V průběhu pečení pomocí špejle kontrolujeme, zda se těsto ještě lepí. Doporučuji kontrolu již po 45 minutách. Pokud se nelepí, bábovka je hotová.
  • Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Pak ji vyklopíme a poprášíme moučkovým cukrem. Přímo před podáváním můžeme nazdobit například šlehačkou dle chuti.
Nejprve oddělíme žloutky od bílků, Zdroj: Erhan Inga / Shutterstock

Recepty na olejovou bábovku se liší jen velmi málo a spíše v detailech. Některé postupy uvádí suroviny v hrnkové formě a jiné klasicky na váhu, jak to máme uvedeno v tomto receptu. Také se rozchází v počtu vajec, která je potřeba zašlehat. Když však použijete 5 vajec, jak je uvedeno v našem receptu, bábovka bude velmi vláčná a nadýchaná, určitě nebudete litovat! Velice doporučuji vyzkoušet a připomenout si její chuť, protože olejová bábovka má výhodu, že nikdy není suchá. Když by se sníh nepovedl, úplně to nevadí, jelikož některé verze receptu používají i celá vejce, v té chvíli se změní jen to, že bílek a žloutek neoddělujete, ale pracujete s nimi rovnou dohromady.

Pokud si budete chtít bábovku vylepšit či ozvláštnit, není problém do ní přidat kakao či ořechy. Tento recept je na klasickou babiččinu olejovou bábovku s vanilkou. Možností máte zkrátka více a záleží jen na vaší chuti.  

 

Zdroje:

Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy