Jak na bábovku z pomazánkového másla?

Jak na bábovku z pomazánkového másla?
U pečení bábovky má experimentování zelenou. Pokud jste za život upekli více než jen jednu bábovku, určitě jste přišli na to, že do ní můžete přidat cokoliv. Už jste do bábovky někdy zkusili přidat pomazánkové máslo?

Při pečení bábovky můžete dokonale vyčistit lednici

Upéct výtečnou bábovku a zároveň se zbavit zbytků jídla a surovin v kuchyni? To není žádný problém! Do bábovky lze přidat opravdu cokoliv, klidně i pomazánkové máslo.

Máte v lednici pomazánkové máslo, které je už delší dobu otevřené a vy máte strach, že se zkazí? Nic neriskujte a zapracujte pomazánkové máslo do skvělého bábovkového těsta.

Co je vlastně pomazánkové máslo?

Abyste uznali, že se pomazánkové máslo bude do pomazánkového těsta vlastně dobře hodit, je potřeba si odpovědět na otázku, co je pomazánkové máslo vůbec zač. Jedná se o směs ze zakysané smetany, která je obohacena o sušené mléko nebo sušené podmáslí.

Pomazánkového másla existuje nespočet druhů. Jeho výsledná chuť závisí na receptuře, a proto se u jednotlivých výrobců pomazánkové máslo svou chutí liší.

Do bábovkového těsta doporučujeme pomazánkové máslo s jemnou chutí. Naopak se vyhněte příliš kyselým pomazánkovým máslům, která by v těstě na bábovku mohla udělat neplechu.

Ti, co pomazánkové máslo přidávají do Tiramisu, už ví, po které variantě sáhnout.

Jaké ingredience potřebujete?

Připravte si:

  • 1 a půl hrníčku změklého másla,
  • jedno balení pomazánkového másla,
  • 2 a půl hrníčku krupicového cukru,
  • třetinu hrníčku zakysané smetany,
  • 6 středně velkých vajec,
  • 3 hrníčky polohrubé mouky,
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku,
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody,
  • 1 hrnek mléka,
  • špetku soli,
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu.
Zdroj: ffolas / Shutterstock

Kdy do těsta přijde pomazánkové máslo?

Bábovka z pomazánkového másla vám bude určitě chutnat. Abyste se při jejím pečením nijak nezdržovali, rozehřejte si troubu na 180 °C a dobře vymažte formu.

Máslo umíchejte do hladké pěny s cukrem. Přidejte vejce, mléko, vanilkový extrakt i pomazánkové máslo. Do této směsi pečlivě zapracujte mouku, kterou jste předtím smíchali s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. U bábovky máte možnost si vybrat. Buď do ní použijete celá vejce i s bílky nebo vaječné bílky od žloutků oddělíte a vypracujete je do tuhého sněhu, který do těsta vmícháte až na závěr ručně.

Tip: Kromě pomazánkového másla můžete bábovku obohatit také zakysanou smetanou, sýrem mascarpone nebo cottage, kefírem nebo obyčejným bílým jogurtem. Klidně do těsta použijte všechny zbytky z lednice.

Hotové a dobře propojené těsto nalijte do bábovkové formy a v troubě pečte 55 minut. Po vyndání bábovku pocukrujte nebo polijte čokoládovou polevou. Teď už nezbývá nic jiného než svolat rodinku ke stolu.

Dobrou chuť!

 

Zdroje: