Masarykovo cukroví – v jednoduchosti je krása

Masarykovo cukroví – v jednoduchosti je krása
První československý prezident miloval vše jednoduché. Právě takové je Masarykovo cukroví. Skládá se z několika ingrediencí a jeho chuť ladí ke kávě, k čaji i k portskému vínu. Jeho příprava je velmi jednoduchá a skládá se pouze z několika ingrediencí.

Proč Masarykovo cukroví

Tomáš Garrique Masaryk, první československý prezident miloval vše jednoduché. K jeho nejoblíbenějším pokrmům patřil hovězí vývar, tradiční bábovka, ovesná kaše nebo švestkové knedlíky sypané mákem. Jídlo panu prezidentovi připomínalo dětství. Vyrostl na venkově a rád vzpomínal na kuchyni své maminky.

Masarykovo cukroví nepatří mezi tradiční vánoční pochutiny. Můžete ho upéct také jen tak pro nedělní návštěvu. Hodí se ke kávě i k čaji. Děti ho milují a na jeho přípravě se můžou podílet. My ho pečeme každý rok 28. října, když "má republika narozeniny.“ Připomínáme si tak jejího zakladatele.

Ingredience

Těsto:

  • 180g lískových oříšků
  • 300g hladké mouky
  • 100g krupicového cukru
  • 200g másla
  • 1 žloutek
  • Na obalení
  • Moučkový cukr dle libosti
  • Jak pečeme masarykovo cukroví

Příprava těsta

Těsto je třeba připravit alespoň několik hodin předem. Musí totiž ztuhnout, aby se z něj dobře krájela kolečka. Nejlepší samozřejmě je, když ho připravíme den předem a necháme v lednici nebo na jiném chladném místě přes noc.

Trable s oříšky

Nejprve si připravte oříšky. Můžete koupit už rovnou loupané lískové oříšky. Ty bývají velmi drahé. Záleží na vás. Odslupkování ořechů může být zdlouhavé a pracné. Ale zase lískové oříšky se slupkou koupíte za poloviční cenu.

S trochou praxe vám to půjde a naučíte se zbavit oříšky slupek raz dva. Lískáče nespařujte jako mandle, nýbrž je opražte na plechu v troubě. Následně je promněte a popraskaná slupka se pustí. Jak kupované, tak doma slupek zbavené oříšky je třeba změkčit.

Za tímto účelem je vložte na půl hodiny do horké vody. Poté vodu slijte a nechte oříšky oschnout. Poslední fáze se vám vyplatí, až budete válečky druhý den krájet.

Masarykovo cukroví nepatří mezi tradiční vánoční pochutiny, Zdroj: Hans Geel / Shutterstock

A jde se na těsto

Můžete se zatím pustit do přípravy těsta. Smíchejte máslo, mouku, žloutek a cukr. Vypracujte těsto. Těsto se lepí, ale jen trochu. Do těsta přidejte oříšky. Pokud jich dáte víc, než je uvedeno v receptu, bude vám to hůř držet pohromadě. Snažte se, aby byly oříšky v těstu rozloženy rovnoměrně. Nechcete mít kousky bez oříšků.

Když máte těsto hotové, rozdělte ho na 3 – 4 díly. Z těch pak utvořte válečky o průměru asi 5 cm. Můžete dělat i menší, ale potom upravte dobu pečení. A také pozor, na menší množství těsta, padne více cukru při obalovaní. Chcete-li méně sladké cukroví, průměr válečků nezmenšujte.

Válečky zabalte do potravinové fólie. Nechte těsto ideálně přes noc tuhnout v lednici. 

Pečeme Masarykovo cukroví

Vyjměte válečky z lednice, sundejte fólii a krájejte kolečka široká asi půl centimetru. Pozor, nůž musí být ostrý. Když narazí na oříšek, musí ho rozkrojit rychle. Buďte opatrní. Pokud ho hned nerozkrojíte a nebudete dost šikovní, může se vám kolečko rozpadnout.

Pozor také na to, aby se válečky v průběhu krájení na spodní straně nezploštily. Ve výsledku byste nepekly kolečka, nýbrž oválky. Ale pokud není estetika vaším hlavním cílem, nemusí vás to trápit.

Klaďte kolečka na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 min. Sledujte pečlivě barvu. Jakmile lehce zrůžoví, vyndejte plech z trouby.

Cukroví ihned sundejte z plechu a házejte do cukru. Zde je vidličkou opatrně obalujte. Pozor, ještě horké se může rozpadat. Až vychladne už tímto neduhem trpět nebude.

 

Zdroje: