Bábovka s kousky čokolády – nejde ji nemilovat!

Bábovka s kousky čokolády – nejde ji nemilovat!
Že už jste se tradičních bábovek něco najedli a přemýšlíte nad nějakou vylepšenou verzí? Dumáte nad tím jakou ingredienci by v bábovce ocenili všichni strávníci? Možností je více, ale téměř určitě se nespletete, pokud bábovku obohatíte o kousky čokolády.

Tato bábovka se ve vaší domácnosti stane jedním z trendy moučníků. Je rychlá, chutná a vláčná. Použití čokoládových lupínků navíc přidá vaší bábovce vlákninu a minerály, které tělo potřebuje. Obsahují železo, tolik potřebný hořčík a mnoho dalších látek.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce teplé vody
  • 1 a ½ čajové lžičky sušeného droždí
  • ½ šálku změklého másla
  • ½ šálku krystalového cukru
  • 1 polévková lžíce pomerančové kůry
  • 3 velká vejce
  • 4 šálky polohrubé mouky
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 1 a ½ šálku čokoládových lupínků
Zdroj: M. Unal Ozmen / Shutterstock

Postup:

  • Formu na bábovku si nejprve vymažte máslem a vysypejte moukou. Použít můžete také olej ve spreji, který pohodlně nastříkáte po celém povrchu bábovky bez toho, aniž byste se umazali.
  • Do malé misky si připravte 2 polévkové lžíce teplé vody a droždí. Nechte směs stát, dokud nezačne pěnit. Mělo by to trvat zhruba 5 minut.
     
  • Pokud vlastníte mixér s lopatkovým nástavcem, máte ušetřeno spoustu práce. Vložte do mísy máslo, krystalový cukr, pomerančovou kůru a šlehejte při střední rychlosti do krémové konzistence hmoty. Každé 3 až 4 minuty mixér zastavte a setřete stěny.
     
  • Přidejte jedno vejce po druhém a po každém přidání opět směs důkladně prošlehejte. Přidejte směs droždí a taktéž ji nechejte spojit s ostatními ingrediencemi.
     
  • Ve střední míse smíchejte mouku a sůl. Snižte rychlost mixéru na nízkou a postupně přidávejte moučnou směs. Postupujte pomalu a dbejte na to, aby směs byla opravdu dobře spojená.
     
  • Teď přichází ten krok, kdy bábovku vyšperkujete čokoládovými lupínky.
     
  • Takto hotovou směs včetně čokoládových kousků nalijte do připravené bábovkové formy, zakryjte ji mikrotenovým sáčkem a nechte stát na teplém místě, dokud těsto nevykyne alespoň o míru palce, trvá to přibližně 2 hodiny.
     

Na první pohled by se vám mohlo zdát, že je bábovka pracná a obsahuje příliš mnoho surovin. Věřte ale, že ta práce i použití surovin za to opravdu stojí. Poté, co bábovku zkusíte poprvé, zjistíte, že ve své podstatě je velmi jednoduchá a nebudete litovat žádné suroviny, kterou jste použili. Ty se totiž tak dokonale spojí, že ji budete chtít udělat i příště.

Tip: Pokud by se stala ve vaší rodině výjimka a nebyl nikdo, kdo ocení chuť čokolády (což je velmi nepravděpodobné), můžete čokoládové lupínky nahradit stejným množstvím rozinek, které jsou v této bábovce také výborné.

 

Zdroj: