Bábovka s máslem z Kentucky

Bábovka s máslem z Kentucky
Máslová bábovka z Kentucky vás příjemně překvapí. Je velmi vláčná a její chuť vám vytvoří nebe v ústech. Možná jste ji ještě nevyzkoušeli a máte chuť upéct něco dobrého a svátečního.

Zkuste dát šanci máslové bábovce. Pokud jste ji ještě nikdy nedělali, připravte si ji podle našeho receptu. Ta naše bude extra máslová! Vyzkoušejte tento hrnkový recept. Ačkoliv nepatří k nejzdravějším verzím a obsahuje mnoho cukru, jednou za čas s ním chybu neuděláte.

Recept není složitý, obsahuje běžně dostupné ingredience. Výsledkem bude vláčná bábovka s křupavou sladkou kůrkou, která vznikne díky máslové polevě, kterou si v malém hrnci jednoduše připravíme. Zkontrolujte, zda doma máte všechny ingredience, a pustíme se do přípravy máslové bábovky, kterou budete muset po dopečení hlídat, aby stačila aspoň vychladnout. Natož ji pak ohlídat do druhého dne.

Ingredience na těsto:

  • 1 hrnek změklého másla
  • 2 hrnky cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 hrnky hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 hrnek podmáslí
Zdroj: stockcreations / Shutterstock

Ingredience na máslovou omáčku:

  • 1 hrnek cukru
  • ½ hrnku másla
  • ¼ hrnku vody
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Video Kentucky butter cake:

Postup:

  • Ve velké míse smícháme máslo a cukr, dokud se nespojí. Opatrně přidávejte vejce, jedno po druhém. Potom zašlehejte vanilku. Můžeme použít elektrický robot, příprava půjde snadněji. V jiné nádobě smícháme suché ingredience – mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Tyto suché ingredience pak postupně zašleháváme do velké mísy a střídavě vléváme i podmáslí. Zpracujeme v hotové těsto.
  • Hotovu směs vlijeme do vysypané a vymazané formy. Pečeme při vysoké teplotě cca hodinu, pomocí špejle můžeme během pečení zkontrolovat, zda se těsto již nelepí. Pokud ne, je máslová bábovka hotová. Po vyndání z trouby uděláme do bábovky dva otvory, ještě dokud je teplá. V některých recepturách je otvorů více a jsou po celé spodní části bábovky. Toto je zcela na vašem uvážení. Poté necháme před vyndáním z formy 30 minut vychladnout, následně ji otočíme a vyklopíme.
  • Než se nám bábovka upeče, připravíme si polevu. V malém hrnci smícháme cukr, máslo a vodu. Vaříme, dokud se ingredience nerozpustí, pomalu mícháme a nakonec přimícháme mandlový a vanilkový extrakt. Je důležité máslovou polevu nepřivést k varu a odstavit ihned, jakmile se rozpustí.
  • Hotovu směs nalejeme do otvorů, které jsme si vytvořili, 1/3 si ponecháme nakonec na potření. Poté, co bábovka vychladne, jakmile ji vyklopíte z formy, zbytkem máslové polevy potřete pomalu vršek a boky a nechte ji vsáknout. Necháme bábovku uležet, protože minimálně hodinu potřebuje, aby se do ní vše vsáklo a aby získala požadovanou chuť.

Před podáváním je vhodné ji nechat uležet, pokud to vydržíte, nejlépe až do druhého dne. Nakonec můžete ještě posypat moučkovým cukrem. Je ideální ji spotřebovat do tří dnů, ale tak dlouho pravděpodobně nevydrží. Dobrou chuť!

 

Zdroje: