Tip: Vyzkoušejte zdravější variantu oblíbené bábovky

Tip: Vyzkoušejte zdravější variantu oblíbené bábovky
Bábovka se stala neodmyslitelnou součástí naší kultury. Můžete ji péct doma dětem, pro sebe nebo pro návštěvu. Je to zkrátka moučník, který se hodí na každou příležitost. Suroviny však nejsou nejzdravější. Zdravější a pro některé možná i chutnější verzi si můžete vyzkoušet připravit podle receptu níže.

Na bábovku budeme potřebovat: 

  • 2 hrnky mouky 
  • 1 kypřicí prášek do pečiva 
  • 1 hrnek cukru 
  • 2 vejce 
  • 0,5 hrnku oleje 
  • 1 hrnek mléka 
  • kakao 

Jaké suroviny použít? 

Vzhledem k tomu, že patříme do skupiny jedinců, co už nechtějí těžkou, klasickou, cukrovou bábovku, musíme pozměnit klasické ingredience za mnohem zajímavější.  

U mouky můžeme experimentovat, jak se nám zlíbí. Na trhu či ve zdravých výživách seženeme nespočet druhů bezlepkových či speciálních odrůd mouk a je jen na nás, jakou zvolíme. Můžeme klidně nakombinovat hrnek kukuřičné, hrnek špaldové a hrnek rýžové. Pokud však budete používat druhy, které nejsou tak hutné jako právě klasická hladká, dávejte pozor na množství. Konkrétně kukuřičná a rýžová jsou dost savé a jejich množství je potřeba zvýšit. Při míchání těsta to určitě zvládnete odměřit.  

U mléka je to dost podobné jako u mouk. V obchodech naleznete několik výborných druhů veganských či bezlaktózových mlék, které jsou častokrát mnohem chutnější než klasické kravské. Osobně bych doporučila klasické sójové, mandlové, bezlaktózové anebo pokud máte rádi více čokoládovou bábovku, tak třeba i čokoládové. Opět záleží na vašich preferencích a na tom, jak moc zdravou či zajímavou chcete bábovku udělat.  

Mouky můžeme klidně nakombinovat
Mouky můžeme klidně nakombinovat, Zdroj: New Africa / Shutterstock

Možná vás překvapilo to, že jako sladidlo volím cukr. Nezapomeňte ale, že i cukr má spoustu druhů, a pokud se vyloženě vyhýbáte obyčejnému bílému cukru, stačí ho vyměnit buď za třtinový, což je nejčastější a nejjednodušší volba, anebo zkusit cukr ze zdravé výživy. Tam můžete nalézt kokosový, různé druhy alternativních cukrů a také stévii.  

Postup: 

Před tím, než začneme připravovat těsto, musíme nechat nahřát troubu, kterou nastavíme na 180 stupňů. Následně nachystáme dvě misky. V jedné smícháme všechny ingredience, kromě kakaa, a nejlépe, pro hladké těsto, vše rozmixujeme. Poté, co bude těsto hladké, ho rozdělíme na dvě části. Do druhé misky tedy dáme půlku těsta, kakao dle chuti, kdo má rád více kakaa, tak dá více, kdo méně, tak méně. Pak si vymažeme formu a nalijeme do ní světlou část, na kterou nalijeme i tmavou. Pokud chcete bábovku se vzorem, použijte špejli a těsto ve formě lehce promíchejte. Předposledním krokem je pečení. Bábovku pečte 30–⁠40 minut a kontrolujte ji. Po upečení hotovou bábovku vyndejte z formy a nechte vychladnout.  

A bábovka je na světě! Pokud se vám povedla, nezapomeňte na zbytek variací, které jsou výše uvedené, ať můžete v receptu nadále experimentovat a dělat každou bábovku odlišnou.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.dumazahrada.cz