Makové cukroví – chutná a překvapí

Makové cukroví – chutná a překvapí
Máte rádi mák? Přidejte ho do cukroví a bude zdravější. Netradiční tečkovaná struktura ozvláštní každou mísu s vánočními pochutinami. Povidla použitá v našem receptu navíc dodají pikantní chuť. Bílá čokoláda zase upomene na sníh, který za okny často na Vánoce chybí.

Mák obsahuje velké množství vápníku. Navzdory babským pověstem semena ze zralých makovic nevládnou žádnou uspávací mocí. Mohou je tak bez obav jíst i děti. Mletý mák dětem navíc moc chutná. Přinášíme recept na netradiční makové cukroví.

Ingredience:

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 250g másla
  • 70 g mletého máku

Náplň:

  • 250 g švestkových povidel
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 4 lžíce rumu

Poleva:

  • 200 g bílé čokolády
  • Celý mák, cukrové ozdůbky na dozdobení, případně chia semínka

Jak péct makové cukroví

Pečte mezi prvními

Makové cukroví patří k těm, které potřebují alespoň týden odležet v chladu. Těstu také neškodí až několik dní ležení. Mezi upečením a slepováním by také měl být nějaký ten den – předejdete přílišné lámavosti těsta. Zařaďte ho tedy mezi první připravované druhy, hned vedle lineckého a perníčků.

Důležitá je příprava těsta

Mouku smíchejte v míse s moučkovým cukrem. Přidejte máslo pokrájené na kousky a mák. Rukama vypracujte tužší těsto. Nelekejte se, těstu se nechce držet pohromadě. Chce to trpělivost a delší dobu hnětení. Pomůže, když máslo necháte před použitím na chvíli roztát mimo lednici.

Těsto na makové cukroví patří k těm, kterým svědčí delší doba ležení v lednici. Utvořte ho nejlépe i několik dní předem, zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici. Nemáte-li ale tolik času, postačí i hodinové ležení.

Mák obsahuje velké množství vápníku, Zdroj: almaje / Shutterstock

Pečeme vločky a jiné tvary

My jsme si vybrali tvar hvězdiček nebo sněhových vloček, protože zdobení bílou čokoládou si o to vyloženě říká. Na druhou stranu ale můžete použít třeba houbičky a nakombinovat tmavou a bílou čokoládu při zdobení. Nebo použít svou fantazii a vybrat si libovolný tvar.

Těsto propracujte. Pozor, má tendenci se rozpadat. Rozválejte ho na plát silný asi pul centimetru. Cukroví nemá tendenci vyběhnout. Vykrajujte z něj požadované tvary. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi tvary trochu místa, lehce se roztáhnou. 

Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 8 min. Cukroví kontrolujte. Vodítkem pro vás můžou být lehce narůžovělé špičky hvězdiček. U kulatých tvarů se to pozná hůře. Po upečení sundejte cukroví z horkého plechu a nechte vychladnout.

Slepujeme makové cukroví

Makové cukroví je po upečení velmi křehké, jelikož v těstu není žádné vejce. Lépe mu bude, necháte-li ho několik dní odležet, než se pustíte do slepování. Omezíte tak ztráty, ke kterým dojde, když se vám hvězdičky rozpadnou v ruce.

Povidla promíchejte se skořicí a rumem. Pokud budou cukroví jíst děti a obáváte se alkoholu, nedávejte ho a použijte rumovou esenci. Alkohol se sice vypařuje, ale jelikož krém neprojde varem, nemusí se odpařit všechen. Rumovou esenci lze snadno zakoupit.

Natírejte směsí polovinu tvarů a opatrně k nim přiklopte druhou polovinu výtvorů. Pozor, jak už jsme uvedli, cukroví je křehké. Právě tekutina z náplně dodá cukroví potřebnou vlhkost a ve výsledku se tolik rozpadat nebudou.

Zdobíme cukroví

Zdobit můžete svým oblíbeným způsobem. Bílou čokoládu rozpustíte, můžeme přidat máslo nebo Heru či Ceres, aby byla lesklejší. Není to ale podmínka. Zdobte buď lžičkou, nebo cukrářským kornoutem. Můžete také kombinovat bílou a tmavou čokoládu.

Na závěr posypte vločky dle své fantazie. Ideální je celý mák. Můžete ale použít také cukrovou polevu, která vám zbyla ze zdobení perníčku. Posypat můžete také kupovaným cukrářským zdobením všech druhů. Pokud chcete ještě zdravější verzi cukroví, můžete místo celých zrnek máku použít posyp chia semínky.

 

Zdroje: