Nejvláčnější ořechová bábovka s kakaem
Foto: Katarzyna Hurova / Shutterstock

Nejvláčnější ořechová bábovka s kakaem

Čím nejlépe potěšíte váš mlsný jazýček po nedělním obědě? Nejvláčnější ořechová bábovka s kakaem bude skvostným pokračováním nedělního výtečného oběda. Posnídat ji můžete i v pondělí ráno, pokud ovšem zbude!

Co dělá bábovku vláčnou?

Abyste se bábovkou nedusili a nepotřebovali ji namáčet do čaje, je potřeba při jejím pečení usilovat o vláčnost těsta. Tu zajistíte hned několika triky. Aby bylo bábovkové těsto hezky vláčné, pohlídejte si poměr přidaných tekutin. Vláčnost bábovky zajistí také to, že do těsta přidáte v rumu namočené rozinky nebo jiné sušené ovoce.

Aby byla bábovka opravdu nejvláčnější, nespěchejte na ni. Dejte si čas a jednotlivé ingredience míchejte pomalu a v klidu. Těsto se vám potom odvděčí svou vláčností. Hodně toho můžete na bábovce zkazit nejen při přípravě těsta, nýbrž i v době, kdy je bábovka už v troubě. Zde platí, že je potřeba troubu předem dobře rozehřát a její dvířka zbrkle neotevírat. Hrozí totiž, že se nadýchané těsto ve formě propadne.

Jaké ingredience potřebujete na nejvláčnější ořechovou bábovku?

  • 1 hrnek horké vody
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek změklého másla
  • půl hrníčku kakaa
  • půl hrníčku kefíru
  • 2 a čtvrt hrníčku krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 1 hrníček na jemno drcených vlašských ořechů
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Zdroj: Alter-ego / Shutterstock.com

Na čokoládovou polevu si připravte:

  • 150 g hořké čokolády,
  • 3 polévkové lžíce másla,
  • 2 polévkové lžičky mléka nebo smetany,
  • jednu lžičku vanilkového extraktu,
  • hrst nasekaných oříšků na posypání.

Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Pečlivě vymažte formu. Víte, že nejlepší na vymazávání bábovkové formy je obyčejné sádlo? Naopak nejhorší variantou je máslo, které má tendenci se přepalovat.

Pamatujte, že aby se mohla bábovka pyšnit přídavkem nejvláčnější, její těsto míchejte pomalu a zvolna. V jedné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, s jedlou sodou a špetkou soli. V další nádobě do pěny pomalu ušlehejte máslo s cukrem. Mixér zde opravdu nemusí běžet na plné obrátky. Postupně přidejte vejce, kakao, horkou vodu, vanilkový extrakt, kefír a velmi opatrně do směsi zapracujte také mouku. Do těsta na závěr přidejte sekané oříšky a ještě párkrát promíchejte.

Tip: S mícháním těsta nepospíchejte, mixér opravdu nemusí jet naplno. Čím pečlivěji si s těstem pohrajete, tím vláčnější bude.

Bábovku pečte alespoň 50 minut, špejlí potom vyzkoušejte, zdali už je upečená. Po vyklopení bábovku polijte čokoládovou polevou a posypte nasekanými oříšky. Čokoládovou polevu vytvoříte rozpuštěním hořké čokolády ve vodní lázni a přidáním másla a smetany. Přejeme dobrou chuť!

 

Zdroje:

Autor: Jan Říha
Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy