Nejlepší vánoční cukroví pro váš rodinný stůl
Foto: Yuganov Konstantin / Shutterstock

Nejlepší vánoční cukroví pro váš rodinný stůl

Vánoce jsou za dveřmi, a tak nastal nejvyšší čas na pečení famózního cukroví, po němž na talířku nezbude ani drobeček. Máme pro vás tipy na osvědčenou krémovou klasiku, oblíbené sádlové kuličky i ořechové a čokoládové pracny.

Sádlové koláčky neboli kuličky s důlkem plným marmelády

Křehké a voňavé sádlovky či sádelníčky patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví už odedávna. Někteří lidé si je odpírají kvůli údajně škodlivému vepřovému sádlu.

To je však zdravější než průmyslově vyráběné tuky, protože neobsahuje umělá barviva či dochucovadla, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, účinkuje preventivně proti cukrovce a mohou si na něm pochutnat i ti, kdo nesnášejí laktózu.

Příprava sádlových kuliček zabere asi 30 minut, pokud nepočítáme dobu vyhrazenou pro chlazení těsta.

Postup:

  • Smíchejte 200 g hladké mouky
  •  150 g sádla
  •  150 g moučkového cukru
  •  60 g kakaa

 Neuškodí přidat špetku soli. Vypracujte hlaďounké těsto, které pak zabalené v potravinové folii necháte odpočinout v lednici, ideálně do druhého dne. Těsto vypadá krásně i v základní „bílé“ formě bez kakaa.

Záleží jenom na vás, čemu dáte přednost. V každém případě z těsta vytvarujte kuličky – raději menší, protože při pečení nabudou – a poskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky je potřeba vyhloubit důlek, např. pomocí opačného konce vařečky.

Sádlovky pečte v předehřáté troubě asi 1012 minut při teplotě 170 °C. Že jsou hotové, poznáte podle toho, že budou na dotek suché, ale jejich barva by se změnit neměla. Po vytažení z trouby ještě dojdou.

Teprve po upečení a vychladnutí je vyplňte marmeládou podle chuti. Doporučujeme rybízovou. Můžete je ještě dozdobit loupanými mandlemi. Věřte, že se budete olizovat až za ušima.

Úlky neboli vosí hnízda s výborným krémem

Populární včelí úlky připravíte do hodiny, Zdroj: matunka / Shutterstock

Původ nepečených vosích hnízd je tak trochu zahalen tajemstvím, jelikož se nejedná o celosvětově rozšířenou lahůdku. Existují nicméně už stovky let a kdysi dávno se připravovala v souvislosti se zimním slunovratem, nikoli s Vánocemi.

Populární včelí úlky připravíte do hodiny.

Ingredience:

  • Nejprve rozdrťte 150 g piškotů
  • 100 g prosetého moučkového cukru
  • 50 g lískových nebo vlašských ořechů.
  • 2 lžíce kakaa
  • 60 g změklého másla
  • 1 bílek
  • 1 lžíci mléka
  • 1 žloutek

Postup:

S pomocí robota z nich snadno uděláte hladkou moučku, k níž pak přidáte 100 g prosetého moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 60 g změklého másla, 1 bílek a 1 lžíci mléka.

Vytvořte měkké a hladké těsto, v případě potřeby ještě přidejte mléko, a nechte ho odležet v lednici přibližně hodinu. Zatím si můžete připravit krém z 60 g změklého másla, 50 g prosetého moučkového cukru a 1 žloutku.

Na závěr tam kápněte lžíci rumu. Hotová náplň se pozná podle toho, že je krásně hladká a konzistencí připomíná hustší vaječný koňak. Teď už zbývá jen dodat úlkům jejich slavný tvar. Těsto si rozdělte na kuličky, které obalíte v moučkovém cukru a postupně vtlačíte do odpovídajících formiček.

Ve středu ponechte díru, již zaplníte krémem pomocí cukrářského sáčku a přiklopíte buď piškotem, nebo upečeným lineckým kolečkem.

Medvědí tlapy neboli oříškové a čokoládové pracny

Ingredience:

  • 530 g hladké mouky
  • 370 g moučkového cukru
  • 70 g holandského kakaa
  • 370 g másla
  • 2 vejce
  • 180 g mletých vlašských ořechů
  • 1/3 lžíce mletého hřebíčku
  • 1/3 mleté skořice 
  • 1/3 mletého nového koření

Postup:

Pracny jsou naprostá klasika, která provoní váš domov kořením, kakaem a oříšky. Příprava těsta na 40 kusů vám potrvá zhruba hodinu a pečení dalších 12 minut. Smíchejte 530 g hladké mouky, 370 g moučkového cukru, 70 g holandského kakaa, po jedné třetině lžičky mletého hřebíčku, mleté skořice a mletého nového koření, dále 370 g másla, 2 vejce a 180 g mletých vlašských ořechů. Místo těch můžete použít oloupané lískové ořechy, umleté v mlýnku na jemnou moučku.

Z výsledné směsi vytvořte hlaďoučké nelepivé těsto, jež zabalíte do folie a necháte do druhého dne odpočinout v chladu. Dalším krokem bude nakrájet těsto na kousky a naplnit jimi formičky. Ty není třeba předem vymazávat. Pečte v troubě oněch 12 minut při 170 °C. Ihned poté pracny obezřetně vyklopte a v případě zájmu obalte moučkovým cukrem s vanilkou. Uložte je do krabice vyložené ubrouskem, nechte čtrnáct dní odležet a už se jen těšte na tu dobrotu.

 

Zdroje:

Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy