Délku těhotenství lze změřit hned několika způsoby. Nejde pouze o den, kdy došlo k oplodnění vajíčka

Délku těhotenství lze změřit hned několika způsoby. Nejde pouze o den, kdy došlo k oplodnění vajíčka
Asi každý z nás ví, že těhotenství trvá 9 měsíců. Tento údaj ale není úplně přesný. Pojďte se s námi podívat na to, jak a kdy se začíná počítat těhotenství ženy.

3 trimestry, 40 týdnů a 280 dní

Aby bylo počítání přehlednější a jednodušší, začíná již v době, kdy vajíčko ještě není oplodněno, ale pouze se začíná připravovat. Začátek počítání těhotenství je tak stanoven na první den poslední menstruace. Celá doba těhotenství trvá celkem 40 týdnů, nebo chcete-li 280 dní. Za poslední den těhotenství je tak považován poslední den ze 40 týdnů. To ale platí pouze v případě, že by žena porodila přesně na den. Často se stává, že je porod buď opožděn a dochází k přenášení, nebo naopak dojde k porodu ještě před termínem.

Těhotenství je rozděleno do takzvaných trimestrů. Ty jsou hned tři. Jedná se o trojice měsíců, které začínají 1. týden těhotenství a oficiálně končí 40. týdnem. Trimestry můžeme také časově rozdělit na dobu začínající oplodněním vajíčka a končící porodem. 1. trimestr začíná 1. týden a končí týden 12. Od 13. týdne začíná plynout takzvaný druhý trimestr. Ten končí ve 27. týdnu. Od 28. týdne pak začíná 3. trimestr, který končí ve 40. týdnu.

Pokud maminka přenáší, pak hovoříme o 41. a 42. týdnu těhotenství. Pokud naopak žena porodí před ukončeným 37. týdnem těhotenství, pak hovoříme o předčasném nebo chcete-li předtermínovém porodu. Nedonošená miminka se pak dělí podle váhy na nezralá, velmi nezralá a středně nezralá.

1. trimestr je důležitým pro vývoj plodu

1. trimestr je ze všech tří období tím nejrizikovějším. Je to dáno především tím, že matka dlouhou dobu o svém těhotenství nemusí nic vědět. A tak je dítě více než později vystavováno mnohým negativním vlivům. Těmi mohou být například kouření, alkohol nebo rizikové sporty a různé úrazy.

Velkou nápovědou o těhotenství pro samotnou ženu může být vynechání menstruace. Ani to ale není zárukou. Mnohokrát se stalo, že žena ještě měsíc po otěhotnění prodělala obvyklou menstruaci. Slabá menstruace pak může přetrvávat až do 6. měsíce těhotenství. V prvním trimestru se také objevují ranní nevolnosti, zvýšená únava či citlivá nebo zvětšující se prsa.

2. trimestr přináší úlevu zejména pro matku, plod se dále vyvíjí

Období 2. trimestru už je výrazně méně rizikové a také klidnější. Šance na potrat je zde dokonce o 65 % menší než v období prvních týdnů těhotenství. Žena se dostává do větší psychické pohody, obvykle také odeznívají nevolnosti a vyrovnává se hormonální hladina. V tomto období dochází také ke screeningu ve 2. trimestru. Díky němu je zkontrolováno množství plodové vody, správné umístění placenty či činnost srdíčka plodu. Již ve druhém trimestru je také obvykle možné zjistit pohlaví miminka.

3. trimestr již miminko zvládá reagovat na zvuky i světlo

3. trimestr je obdobím, které končí porodem. Jedná se o čas, kdy miminko rychle roste a přibírá na váze. Pro ženu je již těhotenství v této době často fyzicky velmi náročné. Na začátku tohoto období má miminko okolo 28 centimetrů a 2 kilogramů. Miminko i přesto, že je stále schované v děloze, dokáže reagovat na světlo a zvuk. Je tak nadmíru důležité udržovat s ním kontakt či hladit bříško. Již delší dobu totiž miminko zvládá reagovat na doteky. Součástí 3. trimestru je opět pravidelný screening, který kontroluje, že je těhotenství v pořádku.

Vývoj plodu se vyvíjí především v prvním a druhém trimestru.
Vývoj plodu se vyvíjí především v prvním a druhém trimestru | Zdroj: macrovector / Depositphotos

Gestační věk stanovuje stáří miminka

Díky počítání od prvního dne poslední menstruace získáváme údaje o stáří plodu. To nazýváme takzvaně gestačním věkem. Gestační stáří je udáváno v týdnech. Zápis gestačního věku plodu miminka může být poněkud zmatený. A to především pro ženy prvorodičky. Pokud je například maminka v 8. týdnu těhotenství, jeho první den bude označen jako 7tt+0. V době, kdy bude těhotná například 8 týdnů a 4 dny bude mít v těhotenském průkazu zapsanou hodnotu 7tt + 4.

Věk plodu miminka lze zjistit prostřednictvím metody CRL

Odhadnout věk plodu a tedy i předpovědět termín porodu lze prostřednictvím CRL metody. Ta je metodou, při které je možné zjistit odhadovaný termín porodu. Jedná se o takzvanou metodu Crown-Rump Lenght. Ta vychází z délky plodu dítěte. V období od 8. až do 15. týdne těhotenství je nejideálnější změřit délku dítěte od temene ke kostrči. S tím, že v době od 11. do 15. týdne by mělo být měření nejpřesnější. V dnešní době lze hodnotu jednoduše vypočítat zadáním údajů do internetové kalkulačky. Samozřejmě to ale můžete zvládnout i bez technologií.

Pokud je naměřený den porodu přibližně stejný jako ten, který se počítá podle menstruace, pak má vyšší váhu právě den porodu stanovený podle prvního dne poslední menstruace. Jestliže je ale rozmezí rozdílné o minimálně 7 dní, pak se spíše přikláníme k termínu, který byl zjištěn metodou CRL. A to jednoduše proto, že je dítě vyvinuto více nebo méně, než se očekávalo. A tak se předpokládá, že se mu bude chtít na svět dříve, nebo později. Velmi často je tento způsob výpočtu stáří plodu miminka využíván u žen, které před otěhotněním měly nepravidelnou menstruaci.

Fetální věk lékaři nepovažují za relevantní

Během těhotenství se můžeme setkat také s termínem fetální věk plodu. Tento údaj sice není relevantní pro zdravotníky, může ale minimálně mamince říci, jak přesně staré je miminko od doby početí. To napovídá, že je fetální věk vypočítán od doby, kdy došlo k předpokládanému početí miminka. Protože je ovšem velmi těžké zpětně dopočítat nejenom ovulaci, ale v mnoha případech také konkrétní den oplodnění, jedná se opravdu spíše o údaj, který nemá žádnou vypovídací hodnotu.