Hned několik příznaků upozorňuje na přicházející porod. Nemusí to být pouze hlenová zátka

Hned několik příznaků upozorňuje na přicházející porod. Nemusí to být pouze hlenová zátka
Ať už je žena připravena, či nikoliv, porod může přijít prakticky kdykoliv. Nejenom podle babských rad, ale i zkušených rodiček se dá přicházející porod předvídat hned podle několika příznaků. Nemusí se tak jednat o naprosto neočekávanou situaci.

Pár dní i hodin před porodem mohou přijít poslíčci

Příznakem, který nejedna prvorodička, ale i zkušená matka často považují za kontrakce směřující k porodu, bývají poslíčci. Děložní stahy, mírné kontrakce a bolesti informují o blížícím se konci těhotenství. Nejedná se ale o přicházející porod. Jde pouze o pohyby plodu, který má již v děloze nedostatek místa. Poslíčci jsou tak pouze předzvěstí blížícího se okamžiku, kdy matka porodí své dítě. Rozdíl mezi poslíčky a kontrakcemi je zpravidla v jejich nezesilující intenzitě. Poslíčci jsou navíc nepravidelné a trvají kratší dobu. Rozehnat je a pomoci bolesti, aby ustoupila, lze koupelí v teplé vodě. Pokud při koupeli bolesti odezní, pak se jedná o poslíčky a není potřeba spěchat do porodnice. Porod sice může přijít do pár hodin, čekat můžete ale také několik dní.

O slovo se hlásí také hlenová zátka

O hlenové zátce většinou slyšely ženy, které již mají alespoň jeden porod za sebou. Nejde ale o nic složitého. Hlenová zátka je světlý konzistencí pružný nebo kluzký výtok, který žena při konci těhotenství může nalézt na svých kalhotkách. V období těhotenství je potřeba chránit dítě v děloze před různými infekcemi. Právě proto se v děložním hrdle vytváří takzvaná hlenová zátka. Ta má za úkol chránit plod před infekcemi. Důležitou funkci má také jako ochránce před předčasným porodem. Protože se pár dní či hodin před porodem tělo připravuje na porod, hlenová zátka již není potřeba a z těla postupně odchází.

Ani odloučení hlenové zátky ale není 100 % znamením, že dojde k porodu. Některé z těhotných žen dokonce ani nemusí zaznamenat, že jim hlenová zátka odtekla. Každé tělo i porod je individuální. Jedná se tak pouze o jeden z příznaků, který ale rozhodně není jediným. Hlenová zátka může z děložního hrdla odejít najednou i po částech. I tento proces je velmi individuální. U některých žen je to otázka několika minut, jiným odchod hlenové zátky trvá i pár hodin.

Zátku s plodovou vodou nelze zaměnit

Pokud se bojíte, že odcházení hlenové zátky nezaznamenáte, váš strach není namístě. A to hned z několika důvodů. Zaprvé není důležité únik hlenové zátky rozpoznat. Nejedná se o zásadní informaci, bez které by porod nemohl proběhnout. Zátka může z děložního hrdla odejít, aniž by si toho těhotná žena všimla. Rozhodně si ji také nespletete s plodovou vodou. Ta má totiž úplně jinou konzistenci. Nejenže vyteče najednou, navíc je řídká, spíše průhledná a lehce voní po sladkém.

Mezi příznaky blížícího se porodu může patřit i nárazová tupá bolest zad
Mezi příznaky blížícího se porodu může patřit i nárazová tupá bolest zad | Zdroj: YAKOBCHUK VIACHESLAV / Shutterstock

Před porodem plod klesá a záda můžou bolet více než obvykle

Mezi další znaky, které mohou, ale také nemusí znamenat blížící se začátek porodu, patří i tupá bolest zad. Ta se většinou objevuje nárazově. Žena také může mít pocit, že se miminko přesunulo níže. Již tak netlačí na bránici, ale spíše jej lze cítit níže v pánevní dutině.

Kontrakce ohlašují začátek porodu

O poslíčcích jsme již mluvili, jak ale poznat, že se jedná o skutečné kontrakce? Na úvod je důležité říct, že není radno nic podcenit. Ani zkušené rodičky si často nemusí být jisté, zda prožívají kontrakce či nikoliv. Rozhodně tak není žádnou ostudou do porodnice zajet a nechat ověřit svůj skutečný zdravotní stav. Překotný porod není ničím neobvyklým. A tak by rodící žena i její partner mohli být nepříjemně překvapeni z rychlosti porodu.

Rozpoznání kontrakcí je u každé ženy individuální. Každá má jiný práh bolestivosti, jiné pocity a také se u ní kontrakce projevují jinak. Bolest, z které jedna žena málem omdlí, se jiné ženě může zdát jako lehcí poslíčci. Existují ale alespoň základní znaky, podle kterých lze poslíčky a kontrakce rozpoznat.

Bývají intenzivnější a pravidelnější než poslíčci

Rozpoznání kontrakcí je velmi individuální. Obvykle ženy přestávají mít chuť k jídlu. V podbřišku cítí bolest podobnou menstruačním bolestem. Tu může doprovázet také bolení zad v oblasti beder. Může dojít k tvrdnutí břicha. Od spodní části se následně bolest přesouvá do celého břicha. Vystřelovat může i do zad, kyčlí nebo třísel. To, v jakém rozsahu bolest probíhá, je velmi individuální. Při kontrakcích je velmi důležité udržet správné dýchání. Mezi jednotlivými kontrakcemi je potřeba nabrat sílu a připravit se na další nálož bolesti. Tělo potřebuje kyslík. A tak je důležité v okamžicích mezi kontrakcemi zhluboka dýchat tak, aby se krev co nejvíce okysličila. Nádech by žena měla provádět nosem, výdech ústy.

Jak již bylo zmíněno, poslíčci nejsou ničím pravidelným. Naopak kontrakce jsou definované pravidelností. Díky tomu tak jasně dokážete určit, zda se jedná o kontrakce. Podle toho, jaký bude průběh vašeho porodu, probíhají i kontrakce. Zpravidla však probíhají prvních pár hodin přibližně čtyři za hodinu. Samotná jedna kontrakce většinou trvá okolo 40 vteřin. Intenzita kontrakce, její bolestivost i délka trvání se zvyšují. Zkracuje se odstup mezi jednotlivými kontrakcemi.

Při obavách a nejistotě raději vyhledejte lékařskou pomoc

Každý porod je velmi individuální. I ženy, které již nejsou prvorodičky, mohou první dítě rodit několik hodin a druhé porodit během pár minut. Právě proto je velmi obtížné rozpoznat, kdy již skutečný porod přichází. Mezi znaky, které vám mohou poradit, patří sestoupení plodu níže do oblasti pánevního dna, nechutenství, odtok plodové vody nebo odtok hlenové zátky. Nemusíte se bát, ani jednu z těchto dvou tekutin si navzájem nemůžete splést. Porod dítěte je důležitá věc, při které jde často o detaily. Pokud si nejste jisti nebo máte z něčeho obavy, je vždy rozumnější vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

Zdroje článku: