Nepodceňujte mateřskou intuici, během těhotenství může být obzvlášť důležitá

Nepodceňujte mateřskou intuici, během těhotenství může být obzvlášť důležitá
Je lepší být za hysterku než později litovat, o tom se přesvědčily matky po celém světě. Pokud žena v těhotenství trpí zlými předtuchami a neutuchajícími pocity, že je s miminkem něco špatně, rozhodně by je neměla ignorovat. Je-li to i váš případ, raději si u gynekologa vynuťte okamžité vyšetření.

Pocit, že je něco špatně, může být oprávněný

Někteří možná zastávají názor, že řídit se během těhotenství něčím tak nejistým, jako je instinkt, je nerozum. Svěřit se do péče odborníka, zkušeného gynekologa, který jistě ví, o čem mluví, to přece dává větší smysl, pravda? Bohužel, ne vždy to platí.

Internet plní rozličné příběhy těhotných žen, některé se šťastným koncem, jiné bohužel tragické. Vše u nich záleželo na tom, nakolik se rozhodly věřit mateřské intuici. Jsou známy případy, kdy těhotné ženy od začátku tušily, že je s miminkem něco špatně. Později pociťovaly zvláštní bolesti nebo měly dojem, že se dítě v bříšku zkrátka hýbe jinak. Jindy k obavám ale ani nebyl zjevný důvod, přesto maminky trápila zlá předtucha.

Jakkoli se to může zdát neuvěřitelné, často se takový neodbytný dojem ukáže správným. I když vás lékař, zdravotní sestra, členové rodiny nebo přátelé budou přesvědčovat, že vám určitě nic nehrozí a že nemáte žádné zjevné obtíže, raději trvejte na okamžitém vyšetření. Je přece lepší plašit zbytečně než zjistit, že vás třeba čeká předčasný porod.

Jestliže porod začne před 37. týdnem těhotenství, považuje se za předčasný. Polovina takových porodů přitom začíná z neznámých příčin u žen, které jinak měly těhotenství bez komplikací. Mnoho předčasných porodů může být odloženo či dokonce zastaveno, pokud je neprodleně vyhledána lékařská pomoc. Naslouchejte proto svému tělu, důvěřujte mateřským instinktům a o svých pocitech si otevřeně promluvte s lékařem nebo porodní asistentkou, a to i v případě, že vás budou houževnatě ujišťovat, že je vše v pořádku.

Mladá těhotná žena na konzultaci s gynekoložkou
Mladá těhotná žena na konzultaci s gynekoložkou | Zdroj: AndrewLozovyi / Depositphotos

Důvěřujte svému tělu a nenechte se odbýt

Řeči o síle instinktů ostatně nejsou nepodloženými hloupostmi. I tato oblast byla podrobena výzkumům a studiím popisujícím mateřskou intuici nejen u žen, které zažily porod mrtvého dítěte. Významná část těchto žen uvedla, že od začátku těhotenství intuitivně cítila, že něco není v pořádku. Některé také měly předtuchy a sny o stavu svého dítěte, a když se pokusily o těchto pocitech někomu říct, často je to uklidnilo.

Matčino vnímání pohody plodu může být prožíváno jak na fyzické, tak na intuitivní úrovni. Výzkumu v oblasti mateřství by prospěl lepší popis toho, jak se vyvíjí smysl pro mateřskou intuici, jak ovlivňuje chování matek a jak mohou ostatní, zejména poskytovatelé porodní péče, nejlépe reagovat, když se jim matka se svými pocity svěří.

Právě tito poskytovatelé by měli být především otevřeni možnosti, že mateřská intuice začíná v těhotenství. Stejně jako by nebylo moudré podceňovat intuitivní obavy matky o zdraví jejího batolete, není rozumné ani zlehčování obav těhotné matky o nenarozené dítě. Důležitá je tedy komunikace mezi těhotnou ženou a odborníkem v porodnici. Obavy a zkušenosti by měly být vždy sdíleny v rámci jejich důvěryhodného vztahu.