Spočítat týden nebo měsíc vašeho těhotenství by neměl být žádný problém

Spočítat týden nebo měsíc vašeho těhotenství by neměl být žádný problém
Vypočítat dny, týdny nebo měsíce těhotenství není nijak obtížné. Pokud znáte první den poslední menstruace, máte vyhráno. Nyní už stačí pouze kalendář a jednoduché počítání.

Menstruace se nedostavila a těhotenský test je pozitivní? Nejspíš prožíváte šťastné okamžiky a přemýšlíte, jak tuto novinku sdělit partnerovi. Ale jak vlastně dlouho jste těhotná? Ve kterém týdnu? Jak je asi veliký zárodek, který ve vás zrovna klíčí?

Výpočet délky těhotenství

Výpočet délky těhotenství se odvíjí od prvního dne poslední menstruace. Už tento den je zahrnutý do doby vašeho těhotenství, ačkoliv jste ve skutečnosti pochopitelně těhotná nebyla. Těhotenství trvá 280 dnů, což je 40 týdnů, tedy devět měsíců. Někde se setkáváme s měsíci lunárními, ty trvají každý 28 dní a je jich v těhotenství 10. Celé těhotenství se dělí na trimestry.

Pro lepší pochopení výpočtů:

První den poslední menstruace se označuje jako 0+0. Probíhající 25. týden těhotenství je 24+0 až 24+6, takže 7 dní. První číslice označuje ukončený týden těhotenství, druhá číslice den.

Pro lepší názornost:

Pokud je dnes 18. ledna a první den vaší poslední menstruace byl 5. prosince, spočítáte dny mezi těmito daty a vyjde vám 44 dní. Což znamená, že jste těhotná šest týdnů a dva dny. Zápis bude vypadat 6+2. Takto se dají provádět výpočty ručně, pomocí kalendáře. Internet také nabízí řadu těhotenských kalkulaček, které výpočet usnadní.

Rozdělení těhotenství do devíti měsíců

1. měsíc: 0+0 až 4+3
2. měsíc: 4+4 až 8+5
3. měsíc: 8+6 až 13+1
4. měsíc: 13+2 až 17+4
5. měsíc: 17+5 až 21+6
6. měsíc: 22+0 až 26+2
7. měsíc: 26+3 až 30+4
8. měsíc: 30+5 až 35+0
9. měsíc: 35+1 až 40+0

Těhotenství se dělí do tzv. třech trimestrů.
Těhotenství se dělí do tzv. třech trimestrů | Zdroj: merion_merion / Depositphotos

Těhotenství je rozděleno do tří etap neboli trimestrů

První trimestr: 0+0 až 12+6

  • Období od prvního dne poslední menstruace do úplného ukončení 12. týdne.
  • V prvním trimestru se mohou dostavit ranní nevolnosti, změny chutí, s hormonálními změnami souvisí zvýšená únava, náladovost a podrážděnost. Prsa nabývají na objemu a jsou citlivá.
  • Embryo na konci prvního trimestru vyrostlo na 6 cm a začíná mu bít srdce. Vyvíjí se mozek, žaludek a střeva. Na místech, kde začínají růst ruce a nohy, jsou malé hrbolky. 

Druhý trimestr: 13+0 až 26+6

  • Doba od začátku 13. týdne do úplného ukončení 26. týdne.
  • V tomto období dochází většinou ke zklidnění předcházejících problémů, mohou ovšem na břiše začít vznikat strie.
  • Dítě se v děloze volně pohybuje, kope a cítíte jeho pohyby.  Na konci tohoto období měří přibližně 23 cm a váží 820 gramů

Třetí trimestr: 27+0 až 40+0

  • Poslední část těhotenství začíná prvním dnem 27. týdne a končí ukončeným týdnem 40.
  • Většinu žen v tomto období trápí časté močení z důvodu útlaku močového měchýře vyvíjejícím se plodem, obtížný může být také spánek, častá je únava a pálení žáhy. Přicházejí první stahy, takzvané poslíčky.
  • Dítě v děloze sestupuje dolů a pomalu se chystá na blížící se porod. Ve 36. týdnu měří zhruba 47 cm a váží asi 2,6 kg. 

Nemohu si vzpomenout na svoji poslední menstruaci. Jak to řešit? 

Nejen pro případy, kdy se chystáte na mateřství, je ideální vést si menstruační kalendář. Nyní se naskytla právě situace, kdy je třeba k výpočtu použít první den vaší poslední menstruace. Pokud si kalendář nevedete nebo zápisky máte chaotické a chybí i toto důležité datum a navíc si nemůžete vzpomenout, kdy jste vlastně naposledy menstruovala, zkuste si vybavit různé výrazné okamžiky posledního období, které by mohly být komplikované právě menstruací. Návštěva aquaparku, cestování, pobyt v kempu…Pokud vzpomínka nenaskočí, nemusíte zoufat. Vaše těhotenství musí potvrdit lékař. Rozhodně si nebudete žádné konkrétní datum vymýšlet, ale vyjdete s pravdou ven. Hlavu vám jistě neutrhne, naopak určí délku těhotenství podle ultrazvuku. Vývoj a velikost embrya k tomuto výpočtu postačí.

Je sice pravda, že podle těchto výpočtů se stanoví termín porodu, ovšem ten ve skutečnosti proběhne přesně ve stanovený den jen u 5 % rodiček. Porodit prostě můžete kdykoliv během dvou předcházejících nebo následujících týdnů.