Tipy pro maminky: Objevte klady a zápory metody BLW neboli odstavení vedeného dítětem

Tipy pro maminky: Objevte klady a zápory metody BLW neboli odstavení vedeného dítětem
Říká se, že když půlročnímu dítěti umožníte, aby se krmilo samo, pomůže mu to získat nezávislost a kontrolovat chuť k jídlu. Vyvstávají otázky, nakolik je BLW metoda bezpečná. Rodiče se obávají udušení, riziko ale není vyšší než u krmení lžičkou. Děti proti němu mají obranné reflexy, hlavně dávení.

Dítě nekrmte, nechte ho si jídlo vybrat

Metoda BLW (Baby Led Weaning), tedy odstavení vedené dítětem, spočívá v tom, že dítěti při zavádění příkrmů budete pravidelně nabízet pestrý výběr zdravotně nezávadných a kvalitních potravin a necháte ho, aby se najedlo samo. Rovnou se tak seznámí s pevnou stravou v její běžné podobě, vše bude mít pod kontrolou, bude moct zkoumat a vybírat si, co sní. Je tudíž pravděpodobnější, že si vyvine dovednost potřebnou k přijímání potravy do úst a k bezpečnému polykání.

Doporučený věk pro zahájení odstavování vedeného dítětem je od šesti měsíců výše. To je ostatně stejný věk pro alternativu v podobě krmení lžičkou. Abyste tuto metodu mohli vyzkoušet, vaše dítě musí být schopno uchopit celé kousky jídla a přenést si je do úst. Právě tuto dovednost si děti obvykle vyvinou okolo šesti měsíců. Nejprve musíte malého strávníka posadit vzpřímeně čelem ke stolu, buď na klín, nebo na vysokou židličku. Samozřejmě se ujistěte, že je dítě ve stabilní poloze a může volně používat ruce. Začněte pak třeba tím, že mu nabídnete měkké tyčinky a kousky jídla, místo abyste ho přímo krmili. Zkuste mu dát např. vařenou zeleninu, ovoce, těstoviny, měkké potraviny (banán, avokádo apod.).

Výhody a nevýhody odstavení vedeného dítětem

Odstavení vedené dítětem má svá pro i proti. Výhodou této metody je, že si vaše děťátko může jídlo vybrat, vzít do ručky a samo prozkoumat, což mu pomůže získat nezávislost. Od začátku si bude zvykat na různé textury jídla. Můžete mu nabídnout pokrm, který jí celá rodina, bez nutnosti dalších příprav. Rodiče často prohlašují, že děti, které si samy vybírají, čím se nakrmí, mají pestřejší škálu chutí – metoda podle nich zabrání tomu, aby se z prcků stali vyloženě vybíraví jedlíci. Některé výzkumy navíc naznačují, že tyto děti dovedou spíše kontrolovat svou chuť k jídlu, což by možná mohlo snížit riziko nadváhy v pozdějším životě, není to však jisté.

Matka krmí své dítě lžící.
Matka krmí své dítě lžící. | Zdroj: Steklo_KRD / Depositphotos

Jiní rodiče se nicméně obávají, že odstavení vedené dítětem s větší pravděpodobností způsobí, že se dítě udusí, než při běžném krmení lžičkou. Nové důkazy naznačují, že tato metoda může mít skutečně za následek větší dávení, protože děti si teprve zvykají na polykání pevné stravy (všechny mají silný dávivý reflex), nezvyšuje se však pravděpodobnost udušení.

Je pravda, že BLW vyvolává poněkud větší chaos než krmení lžičkou. Ať už se ale rozhodnete pro cokoli, v tomto věku dítěte se nepořádku stejně asi nevyhnete. V dané fázi je mléčná výživa stále hlavním zdrojem živin a první příkrmy představují způsob, jak prozkoumat chutě a textury. Určitě se tedy nemusíte obávat, že by odstavení vedené dítětem neposkytovalo dostatečně pestrou a výživnou stravu.

Zdroje článku: