Co očekávat v prvních třech měsících po narození miminka? Kvíz o tom, co čeká na budoucí maminky

Co očekávat v prvních třech měsících po narození miminka? Kvíz o tom, co čeká na budoucí maminky
Příchod miminka na svět může u žen, zejména u prvorodiček, vyvolat neočekávanou vlnu starostí a stresu. V našem kvízu si zkusíte, zda víte vše podstatné, co by měla vědět každá budoucí maminka.

Šestinedělí je časem klidu a zvykání si na život s miminkem

Ihned po porodu miminka začíná doba takzvaného šestinedělí. Tedy šest týdnů, kdy by si miminko mělo zvykat na svět a maminka by se postupně měla vracet do fyzické i psychické kondice. Jedná se o období, při kterém by žena neměla mít žádné vysoké nároky jak na sebe, tak ani na miminko. Tato dvě stvoření si pomalu budují vzájemné pouto, zvykají si na nový denní režim a učí se, jak spolu fungovat.

Tělo matky si potřebuje odpočinout a zregenerovat se

Ženy jsou po porodu často unavené. Nový denní rytmus, při kterém se zpravidla příliš nevyspí, jim také dávat zabrat. Šestinedělí je tak obdobím, kdy by žena v žádném případě neměla cvičit. A to i proto, že její tělo potřebuje čas na zahojení se. Břišní stěna se potřebuje stáhnout a zregenerovat. V tomto období jsou tak vhodné procházky, jednoduché posilování svalů pánevního dna či podpora prsních svalů kvůli kojení.

Rozhodně se vyvarujte návštěvě bazénů, kardio tréninkům či náročnému posilování. Vše má svůj čas. A tak i navrácení se do kondice po porodu může trvat déle než šest týdnů. Žena by si také měla dopřát dostatek psychického klidu. Není ničím ojedinělým, že má žena hormonální výkyvy nálad. Příchod miminka na svět je doprovázený emocemi. A tak by si žena měla dopřát dostatek prostoru i na své psychické zregenerování.

 

Zdroj článku: