Těhotenství je moc krásné období, pro ženu bývá však velmi stresující

Těhotenství je moc krásné období, pro ženu bývá však velmi stresující
Stres může přijít kdykoli, a to například z důvodu starostí o nenarozené miminko, finanční situace rodiny, pracovního stresu, neshod v partnerství nebo i kvůli zdravotním komplikacím, které mohou vzniknout v těhotenství. Je velmi důležité, aby žena stresu nepodlehla a snažila se stresující situace co nejdříve vyřešit. Nadmíra stresu může způsobit předčasný porod nebo potrat.

Příčiny vzniku stresu

Jednou z prvních příčin stresu bývají nepříjemnosti v těhotenství nebo vzniklé komplikace. Spoustu nastávajících maminek trápí například zvracení, nevolnosti, zácpa, únava, bolesti zad a kloubů a jiné. To může způsobit velké změny a výkyvy nálad matky. 

Nemusí jít ovšem jen o nepříjemnosti co se týče fyzické stránky, ale i psychické. Většinou sem patří strach, a to například ze ztráty zaměstnání, strach z porodu nebo z péče o dítě. 

Bohužel nastávající maminku mohou potkat i tíživé životní situace a mezi ně můžeme zařadit třeba rozchod či rozvod s partnerem/manželem, ztráta zaměstnání anebo úmrtí v rodině. Tyto opravdu těžké životní situace mohou ženu dovést až k depresím, které jsou potřeba konzultovat se svým lékařem. 

Jak stres ovlivní matku i miminko?

Stres může mít, a častokrát i má, určité následky jak na těhotnou ženu, tak i na nenarozené miminko. U ženy to může mít dopad například na kvalitu spánku. Zde se jedná o nedostatek spánku, nespavost. Mohou se přidat i bolesti hlavy a velká únava. Matka může ztratit chuť k jídlu, ale také naopak se může začít přejídat. Následkem tohoto všeho jí mohou vzniknout různé vážné choroby, a to například srdeční choroby, vysoký krevník tlak, možnost předčasného porodu a další

Pro miminko může stres matky znamenat, že může mít nízkou porodní hmotnost. Dále také je možnost vyšší náchylnosti k náhlému úmrtí dítěte – SIDS. Dítě také může mít opožděný vývoj a i sníženou inteligenci. Později je možný vznik srdečních chorob, vysokého krevního tlaku nebo cukrovky. 

Syndrom náhlého úmrtí kojenců je nevysvětlitelná smrt dítěte. Dítě je obvykle mladší než jeden rok a zdá se, že je zdravé. Často se to děje během spánku. Syndrom náhlého úmrtí kojenců je také známý jako SIDS. Někdy se mu říká smrt v postýlce, protože děti často umírají ve svých postýlkách. Příčina SIDS není známa. Může však být způsobeno problémy v oblasti mozku dítěte, která řídí dýchání a probuzení ze spánku. Nejdůležitějším krokem může být umístění dítěte na záda ke spánku. 

Jak pracovat se stresem, jak se mu vyhnout?

Stres je pro těhotnou ženu velice nepříjemný a hlavně nebezpečný, protože může u dítěte zanechat trvalé následky v podobě snížené inteligence či opožděného vývoje. Maminka by se měla v první řadě naučit odpočívat a myslet i na sebe a nejen na své miminko. Měla by se vyhýbat stresovým situacím a udržovat se v kondici. K tomu si dopomůže různými koníčky, cvičením, zdravou stravou a dostatkem kvalitního spánku. Měla by dokázat požádat o pomoc své okolí. Může začít navštěvovat různé předporodní kurzy, kde získá dostatek informací a nové jistoty. Seznámí se s dalšími těhotnými ženami a získá třeba i nové přátele, neboť i přátelé a jejich podpora jsou velmi důležití. 

Závěrem bychom se zde měli zmínit, že ačkoliv není stres vůbec zdravý a žádaný, může mít na miminko přeci jen malý kladný účinek. Jestliže se těhotná žena ocitne v mírném stresu, začne vylučovat stresový hormon, který může napomoci k rychlejšímu vývoji plodu. Každopádně musí jít opravdu jen a pouze o stres mírný.