Testy moči v těhotenství dokážou odhalit nejeden problém

Testy moči v těhotenství dokážou odhalit nejeden problém
Moč je, nejenom v těhotenství, velmi důležitou tekutinou v těle, která toho o něm dokáže mnohé prozradit. V těhotenství dokážou změny v moči odhalit například těhotenskou cukrovku či různé infekce. I přesto, že mají testy silnou vypovídací hodnotu, žena se jich rozhodně nemusí bát.

Těhotná žena pravidelně podstupuje nejen testy z moči

Klasické těhotenské kontroly kromě kontroly plodu zahrnují také změření pulsu a krevního tlaku a vyšetření moči. Při něm je kontrolováno především množství obsaženého cukru a bílkovin. Klasicky ke kontrole moči dochází alespoň jednou v každém trimestru.

V dnešní době je věda natolik rozvinutá, že výsledky moči dokážou informovat o infekcích, preeklampsii i o gestačním diabetu.

Proces odebírání moči rozhodně nepodceňte

Před odběrem by se žena měla vyvarovat sladkých a tučných jídel. Zároveň by měla přijímat dostatečné množství tekutin, ideálně vody. Moč by měla být odebírána hned ráno. A to ze středního proudu až poté, co část moči odteče. Ideální je nabírat moč přibližně v polovině doby močení. Před samotným náběrem je vhodné umýt si nejenom ruce ale vlažnou vodou také ústí močové trubice.

Lékař může a nemusí moč kontrolovat při každé kontrole. Rozhodně nic nezkazíte, když ji, i bez vyžádání doktora, přinesete hned poprvé. Lékař tak bude moct zkontrolovat, že je vše v naprostém pořádku. V moči bude hledat stopy různých bakterií, ale také množství cukru, bílkovin nebo krvinek.

Množství cukru v moči upozorní na cukrovku

Testy moči dokážou rozpoznat hned několik zdravotních komplikací. Těhotenská cukrovka je prozrazena vysokou hladinou glykémie v moči. Zvýšený krevní cukr může být způsoben diabetem typu 1 nebo 2, může se ale také jednat o gestační diabetes. Ženy obvykle alespoň z vyprávění znají test na těhotenskou cukrovku. Vyšetření oGGT neboli orální glukózový toleranční test je prováděn v období druhého trimestru mezi 24. až 28. týdnem těhotenství. Primárně má za cíl odhalit či vyloučit onemocnění cukrovkou.

Test v moči může odhalit řadu problémů, např. těhotenskou cukrovku.
Test v moči může odhalit řadu problémů, např. těhotenskou cukrovku | Zdroj: halfpoint / Depositphotos

Bílkoviny prozradí preeklampsii

V moči je dále sledováno také množství bílkovin. Zvýšený počet bílkovin může značit takzvanou preeklampsii. Ta zjednodušeně řečeno odhalí nesprávné fungování placenty. Díky tomu tak může dojít k ohrožení správného vývoje plodu, který nemusí mít dostatek kyslíku a živin z krve matky. Velké množství bílkovin ale také může zapříčinit i vysoký krevní tlak během těhotenství.

Infekce určují červené a bílé krvinky v moči

Díky bakteriím je možné zjistit například infekci dolních močových cest.

Tu lze prokázat na základě přítomnosti červených či bílých krvinek v moči. Během těhotenství může dojít k zánětu močového měchýře bez jakýchkoliv příznaků. V případě neléčení tohoto onemocnění ale může dojít až k rozvinutí infekce ledvin, které výrazně může zkomplikovat celé těhotenství. Často navíc vyžaduje i hospitalizaci pacienta.

Díky kontrole moči může být těhotenství bezproblémové

Moč je tekutinou, která je vytvářena v těle každého člověka. Jedná se o kapalný odpad, který je vylučovaný ledvinami. Z těla poté vychází z močového měchýře prostřednictvím močení. I přesto, že se vlastně jedná o kapalný odpad, je to také důležitá tekutina, která může včas odhalit nejeden problém v těle budoucí matky.

Kromě pravidelné kontroly moči dochází během těhotenství také ke kontrole krevního tlaku a pulzu. Prostřednictvím krevních odběrů jsou sledovány hodnoty v těle těhotné ženy, může dojít i ke kardiotokografickému vyšetření či kultivačnímu vyšetření. Vše ale záleží na průběhu těhotenství a také na věku těhotné ženy.

Zdroje článku: