Jak je to ve skutečnosti se sexem v těhotenství

Jak je to ve skutečnosti se sexem v těhotenství
Sexuální život ženy se v období těhotenství značně mění. Jak se vyznat ve směsici různých, často protichůdných informací kolujících mezi veřejností? Čemu lze věřit a co vlastně můžete očekávat?

Sex v prvním trimestru

Studie dokazují v době těhotenství postupný pokles sexuální aktivity, především penetračního sexu.

Tato skutečnost se dá vysvětlit několika faktory, se kterými se ženy v tomto období často potýkají:

  • nevolnost
  • únava
  • strach z potratu nebo z ublížení nenarozenému dítěti
  • nedostatek zájmu, prostě sex je to poslední, na co žena v této době myslí
  • nepohodlí, nepříjemně bolavá prsa a pocit neobratnosti
  • strach z infekce

Na druhou stranu zvýšené prokrvení genitálií sex zpříjemňuje.

Sex ve druhém trimestru

Ženy mají za sebou cšechna potřebná vyšetření a nemusí se strachovat o zdárný vývoj miminka. Navíc ustávají problémy ztrpčující období prvního semestru, a tak se v této fázi páry často vrací ke svému sexuálnímu životu. Ženy přijaly své tělo, zvýšilo se jejich libido a ve vztahu se nyní cítí velmi jistě a příjemně. Část z nich dokonce nyní zažívá svůj první orgasmus. U dalších jsou orgasmy mnohem intenzivnější než před těhotenstvím.

Jedna pětina žen ze studie se v tomto období uzavírá do sebe a partnerské krize se prohlubuje.

Jiné páry se ovšem shodnou ta tom, že jim je představa pohlavního styku v těhotenství nepříjemná a věnují se jiným sexuálním praktikám.

Sex ve třetím trimestru

Vzhledem k přibývání na váze se dostavují i fyzické problémy, ženy se cítí nesvé a neatraktivní. Často se ve třetím trimestru obávají orgasmu, který stahuje dělohu. Bojí se, aby nedošlo k potratu nebo předčasnému porodu. V různých polohách se cítí nepohodlně a navíc prožitek narušuje vnímání pohybů dítěte. Sexu se raději vyhýbají a dochází k útlumu partnerských sexuálních aktivit.

Nemusíte se bát mít sex v těhotenství, pro dítě to nebezpečné není.
Nemusíte se bát mít sex v těhotenství, pro dítě to nebezpečné není | Zdroj: nd3000 / Depositphotos

Není sex v těhotenství pro očekávané dítě nebezpečný?

Nebezpečný není a dítě nijak neohrožuje. Dítě spočívá v amniové dutině výplně amniovou tekutinou a je bezpečně chráněno plodovými obaly. Navíc ho chrání silné svaly vaší dělohy a děložní hrdlo je pevně uzavřenou silnou hlenovou zátkou. Mužův penis při styku nemůže za žádných okolností proniknout přes vagínu k dítěti.

Mohou orgasmy ublížit dítěti?

Opět ne. V pozdním těhotenství může orgasmus vyvolat Brandon Hicksovy kontrakce neboli poslíčky, ale to neublíží vám ani dítěti.

Jaká poloha je nejvhodnější?

Nevhodná poloha je misionářská. Dochází k útlaku cév, které přenášejí krev do dělohy k dítěti, navíc ženě může prudce klesnout krevní tlak. Ideální polohou je na koníčka, kdy máte pod kontrolou hloubku penetrace, nebo zezadu či z boku.

Těhotenství a pohlavně přenosné nemoci

Pokud máte obavy z možnosti přenesení pohlavní nemoci, je opravdu důležité používat kondom, aby nedošlo k přenosu onemocnění na vás a vaše dítě. Pozor je také třeba dát na výskyt genitálního oparu, na který některé ženy občas trpí. Jeho výsev ve třetím trimestru může vést k císařskému řezu, aby nedošlo při přirozeném porodu k přenosu na miminko.

Je vhodný orální sex?

Tato stimulace pohlavních orgánů ústy v těhotenství je bezpečná, a dokonce je dobrou náhražkou pohlavního styku v případě, že ho lékař nedoporučil ze zdravotního hlediska. Je nutné zdržet se orálního sexu v případě orálního herpesu partnera, který může být přenesený na intimní místa.

Na co si dát pozor a kdy se přece jen raději sexu vyhnout?

  • vcestná placenta – placenta se usadila ve spodní části dělohy a překrývá zčásti nebo zcela vnitřní branku děložního čípku. O tomto nepříliš častém patologickém stavu byste jistě věděla od vašeho gynekologa.
  • krvácení nebo také krvácení, které sice ustalo, ale neobjasnila se jeho příčina
  • odtok plodové vody
  • problémy s děložním čípkem
  • máte za sebou už předčasný porod a blížíte se ke konci těhotenství
  • na konci těhotenství, pokud čekáte dvojčata