Řešení konfliktů v rodině pomocí empatické komunikace

Řešení konfliktů v rodině pomocí empatické komunikace
Většina konfliktů v domácnostech pochází ze vzájemného neporozumění jednotlivých vnitřních světů členů rodiny. Nevidíme do srdcí našich blízkých a neznáme jejich mentální mapy. Paradoxem je, že po pochopení toužíme úplně všichni, ale ne všichni máme tu potřebu pochopit druhé.

Obrazce v mracích: Každý vidí svět jinak

Vzpomeňte si na chvíli, kdy jste se dívali s někým na nebe a dali jste průchod svým fantaziím. Určitě jste každý spatřili v mracích jiný obrazec – jeden možná viděl obrovského draka, ten druhý zas malého kolibříka v letu. Každý vidíme něco jiného, protože vycházíme z jiných zkušeností a máme odlišnou představivost. Lidé ve skutečnosti nevidí svět, takový, jaký je, ale vnímají ho podle toho, jací jsou oni, nebo podle toho, jak byli formováni, aby ho viděli.

Nejprve se snažte opravdově naslouchat, teprve poté buďte vyslyšeni

Naše uspokojení je závislé na tom, co očekáváme. Pesimista může být na dovolené příjemně překvapen, zatímco zaujatý optimista bude mnohdy zaskočen nepříjemnými situacemi, které se na cestě vyskytnou. Pokud situacím rozumíme, a víme, proč se dějí, nikoho nesoudíme a nejsme zklamaní. Moudrost vychází z pochopení. A záleží na tom, jestli pochopit chceme nebo si tvrdošíjně stojíme za svým, aniž přemýšlíme nad souvislostmi. 

5 kroků empatické komunikace

1. Naslouchejte povídání druhého s plnou pozorností.

2. Neustále se ujišťujte, že skutečně posloucháte, co druhý říká.

3. Možná vám pomůže představit si vnitřní svět druhého jako obraz. Z jakých barev a tvarů je složený?

4. Když druhý domluví, zkuste jeho příběh krátce shrnout svými slovy. Ten vás buď opraví, něco dodá nebo vaše shrnutí potvrdí.

5. Teprve poté vyjádřete svůj názor a počkejte až bude pochopen. Popisujte svůj úhel pohledu s vědomím, že v jednom obrazci můžeme spatřit každý něco jiného. 

Když někomu opravdu rozumíme, je mnohem snazší se s ním přít, učit ho, nebo s ním něco sdílet. Se vzájemným porozuměním propojíme síly a vytvoříme ze dvou myšlenek jednu společnou. Pak se může stát, že v mracích místo draka nebo kolibříka společně spatříme úplně nový smysluplnější obrazec.