Věci v domácnosti, které vás zbytečně stresují

Věci v domácnosti, které vás zbytečně stresují
Domov by měl být oázou klidu a bezpečí, kde se tělo zregeneruje, aby mohlo čelit uspěchanému životnímu tempu, který většina z nás má. Bohužel i doma to nemusí být pro naši duševní pohodu ideální. Pojďme si shrnout, jaké různé stresové příznaky na sobě pocítíte a co doma vylepšit.

Nejčastější příznaky stresu

Jeden z příznaků stresu je svalové napětí. Nejčastěji se setkáte s reakcí žvýkacích svalů, kdy máte tzv. sevřené zuby. Ozývají se také svaly na krku a na ramenou. Dalším příznakem může být pocit srovnatelný s reakcí organismu na horečku. Nervový systém stres vyvolává a také jím trpí. V extrémním případě se mluví o nervovém zhroucení.

Zdroj: Autor: NinaMalyna / Shutterstock

Obecně lze shrnout, že díky stresu se budete cítit unavení a vyčerpaní, nebudete mít chuť k jídlu, mohou se ozvat i podrážděná střeva a zaručeně budete mít nevysvětlitelné výkyvy nálady a velice snadno vás něco podráždí.

Doma by měla být pohoda a tu dělají hlavně lidé.

Domácí stres

Doma může ke stresu přispět řada věcí. Dokonce i nepořádek a nekonečné uklízení může být podnětem ke stresu. Proto je potřeba do údržby domácnosti zapojit všechny její členy a naučit je, aby si svou část domácích prací bez výmluv automaticky dělali. Pomůžou i drobnosti, jako je vyskládání nádobí z myčky nebo úklid hraček.

Doma by měl být také čistý vzduch, proto je třeba celoročně a pravidelně větrat.

Někdy mohou za trvalý stres i nevhodně zvolení domácí mazlíčci. Do malého bytu patří jen malé zvířátko. Nestěhujte si do malého bytu velkého ovčáckého psa nebo roztomilého loveckého psa. Oba potřebují pohyb a prostor. Navíc pokud jakéhokoliv psa nevychováte, máte před sebou i více jak deset let stresování a pokud půjde o štěkot, užijete si i se sousedy.

Napětí doprovázené podrážděním vám může způsobit i nadměrný hluk nebo příliš velké teplo. Neplánujte si předem ve velkém domácí práce, které musíte ten den vykonat. Pokud to nevyjde, budete opět na cestě ke stresování se.

Den začněte už tím, že si přivstanete a dáte si dobrou snídani, která vám pomůže nakročit do nového dne s úsměvem. Pokud máte hektický den v práci, doma by mělo jít vše dělat v klidu, a to znamená nenechávat věci na poslední chvíli.

Ve všech těchto případech to chce změnu, protože dlouhodobý stres se může podepsat na vašem zdraví.

Doma by měla být pohoda a tu dělají hlavně lidé. Uvolněte se, udělejte si příjemné osvětlení, pusťte si hudbu, která nebude nikoho rušit, a napusťte si vanu plnou horké vody s pěnovou čepicí.  

(Zdroj: mojezdravi.cz)