Senioři v pasti chudoby: Důchody klesají, návrat do práce jedinou cestou k přežití

Senioři v pasti chudoby: Důchody klesají, návrat do práce jedinou cestou k přežití
Senioři za celý svůj život odvedli dobrou práci a měli by mít nárok na důchod odpovídajícímu tomuto faktu. Jenže, jak je vidno, neděje se to a starobní důchody se navyšují o čím dál menší částku. Mnoho lidí tak začíná uvažovat, že se vrátí do zaměstnání.

Pracující důchodci

Senioři mají možnost přivydělávat si brigádou. Většina těchto lidí však má zdravotní problémy, a tak této možnosti dosud nevyužili a rozhodli se dožít v klidu. Je to ale možné. Současná situace nutí čím dál tím víc seniorů hledat si práci na částečný či či plný úvazek. Starobní důchodci totiž mohou pracovat bez omezení.

Další skupinu tvoří lidé, kteří na starobní důchod dosud nárok nemají, ale již se k tomu schyluje. Ti vzhledem k současné situaci začínají uvažovat, že si důchod ještě přiklepnout nenechají a budou nadále chodit do práce.

Mínusů je mnohem více než plusů

Důchodová reforma většinu seniorů rozhodně nepotěšila. Samotný návrat do zaměstnání však také není nijak růžový. Lidé v důchodovém věku již nezvládnou tahat těžké věci a učení se zacházet s novými technologiemi většině z nich jde ještě mnohem hůře.

Co se týče samotného zaměstnání, roli uklízeče či uklízečky by starobní důchodci jakžtakž zvládli, na rozdíl od jiných pracovních pozic mohou pracovat pomalu a odpočinout si, pokud potřebují. I tak je to ale pro ně mnohem fyzicky náročnější než pro mladé lidi. Už fakt, že spousta seniorů již neuzvedne kýbl plný vody, natož aby se ještě mírně ohýbali, je alarmující. Nicméně zde problém pro seniory nekončí, naopak začíná.

Pracující důchodce to nemá lehké, nezvládne tahat těžké věci a hůř se učí pracovat s moderními technologiemi
Pracující důchodce to nemá lehké, nezvládne tahat těžké věci a hůř se učí pracovat s moderními technologiemi | Zdroj: pikselstock/ Depositphotos

Omezené pracovní pozice

Nebudeme si vyprávět pohádky, pracovní pozice, ať jich je dost, nemají neomezenou kapacitu. Několik šťastlivců může najít brigádu, která jim bude vyhovovat, ale tím uzavřou pracovní příležitost svým vrstevníkům. A ti si budou moci vybrat, buď si nedovolit to, na co mají chuť, a koupat se méně, aby ušetřili, nebo nastoupit do více namáhavého zaměstnání a sedřít se z kůže.

Někteří senioři nemají nikoho, kdo by jim pomohl

Je to smutné, ale jde o skutečnost. Někteří důchodci žijí samotářským životem, který si sami nevybrali. Rodina se o ně již nechtěla starat, protože jsou značně IMOBILNÍ. Ti šťastnější z nich přebývají v domově pro seniory. Ale co si budeme nalhávat, zadarmo jim tam nikdo nic nenabízí, naopak platí značnou část z důchodu na stravu, bydlení a spoustu služeb, například praní či pomoc zdravotních sester.

Placení za léky rovněž patří k nedílné součásti života lidí, kteří celý život pracovali a nyní se jim nedostává potřebná kompenzace. Za léky platí většina důchodců a nutno podotknout, že i ty nejlevnější většinou nestojí zrovna málo.

Shrnutí

Přivýdělek ke starobnímu důchodu je možný, avšak spousta seniorů nemá energii vykonávat práci. Musejí se tak spolehnout na svou rodinu, pokud nějakou mají. Ne všichni mají to štěstí. A tak ti senioři, kteří nemají možnost přivýdělku ze zdravotních či technologických důvodů, jsou odkázáni žebrat o různé příspěvky, například příspěvek na bydlení. Ani ten ale nemají jistý, a tak jim nezbývá než doufat, že ceny energií a potravin začnou výrazněji klesat.

Zdroje článku: