Jak na nespavost: Bylinky, masáž a vhodné jídlo pomohou ke klidnému spánku

Jak na nespavost: Bylinky, masáž a vhodné jídlo pomohou ke klidnému spánku
Ve spánku získáváme energii na nový tvůrčí den, naše tělo a mysl regenerují a stávají se odolnými vůči vnějším vlivům. Narušením denního biorytmu může nastat porucha spánku. Únava způsobuje stres a ten opět vede k nespavosti. Proto je důležité, co nejdříve nastolit opětovnou rovnováhu a řád.

Lehké večerní jídlo

Na večer se nepřejídejte. Vydatná jídla jezte pokud možno přes den a poslední jídlo si dopřejte v klidu, nejlépe dvě hodiny před spánkem. Po večeři se můžete krátce projít nebo zkusit zklidňující jógové cvičení. 

Z lidových receptů známe několik dobrých rad na klidné spaní: 

Fíky jsou účinným prostředkem na spánek již od dob Římanů. 

Teplé mléko s medem nebo jablko před spánkem používaly zas naše babičky. 

A makový odvar s medem doporučovala už svatá Hildegarda. 

Bylinné odvary

Jedna z nejlepších bylin na usínání je kozlík lékařský. Má zklidňující účinky a vyplavuje nahromaděný stres. Odvar z kozlíku užíváme pouze před spánkem. Řídíme se podle návodu na obalu s kozlíkovou směsí.

Vyzkoušejte bylinnou směs z meduňky, heřmánku a chmelu. Lžíci od každé byliny přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Odvar si můžeme osladit medem.

Blahodárná masáž

Lehká relaxační masáž uvolní svaly a zklidní myšlenky. K celkové relaxaci použijte levandulový nebo mandarinkový olej. Pokud nemáte nikoho, kdo by vás namasíroval, zvládnete to i sami. Po příjemné koupeli si jemnými tahy promasírujte šíji, paže, hrudník, břicho, bedra, stehna a nohy. Nezapomeňte na reflexní plošky na nohou, jejich promačkáním pomůžete regeneraci vnitřních orgánů. 

Zvyšte příjem hořčíku a vitaminu B

Nespavost může být způsobena nedostatkem hořčíku a vitaminu B. Během dne snězte několik jablek, jezte dostatek zeleniny a do jídelníčku zařaďte sušené meruňky, fíky nebo oříšky.